Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas tohin villaga magamistuba seestpoolt soojustada?10.01.2015

Tere
Hetkel käsil magamistoa soojustamine. Ainuke võimalus on seda teha seest poolt. Materjaliks sai olude sunnil valitud isoveri klaasvill 50mm. Küsimus ongi nüüd, kas panna niiskustõke või mitte? Tegu on ahjuküttega ja toa keskmine niiskusprotsent on 23-40% (2 nädala mõõtmistulemused paigaldatud villaga seinas ilma pealmise kipsplaadita). 40% tuli toas kahe täis pesuresti kuivatamisel keskmine on 25-30%. Seina konstruktsioon on väljast sisse: krohv, laudis, tuulutus ca 30mm, palk, sõrestik, sisemine krohv.
Kardan villatagust kondenseerumist hallituse tagajärjega.
Kuidas käituda?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Palkhoonete kuivadele küttega ruumidele ma aurutõket ei soovita, kuid selle nõuetekohane paigaldamine ei too ka midagi negatiivset endaga kaasa. Enne soojustamist soovitan termokaameraga seinad üle vaadata ja leida võimalikud külmasillad. Leitud kohtades tuleks krohv (ja võibolla ka laudis) maha võtta ning neid kohti täiendavalt tihendada (palgivahed ja tapid).