Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas hallitus betooni sees võib ikkagi edasi levida, isegi kui niiskust kusagilt juurde ei tule?28.01.2015

Tere!
Valamukapi vahetuse käigus selgus kurb tõsiasi, et juba pikka aega on kusagilt lekkinud ja põrand on hallitanud. Elame tavalises paanelmajas, 3. korrusel. Põrandat katab laminaat (v.a vana valamukapi alune, seal laminaati ei olnud) ja selle all siis u 5 cm paksune saepuruplaat, mille peal omakorda vineer ja alles siis betoonpõrand.
Kuna kodus ka pisike laps, siis võtsime asja kohe käsile. Otsisime kohe remondimehe, kes vana põranda üles võttis (kahjustatud oli u 1,2m x0,5 m põrandapinda, mitte muidugi igalt poolt, kuid osaliselt. Poest sai ostetud baracol lahus hallituse eemaldamiseks betoonilt. Hiljem kaeti puuduolev põrand vastava materjaliga (vist saeperuplaat ja miski materjal oli veel).
Kuna ma selle portaali avastasin alles täna, siis siit minu küsimus: Kui kindlad me võime olla, et me saime hallituse peatatud? Kas hallitus betooni sees võib ikkagi edasi levida, isegi kui niiskust kusagilt juurde ei tule? Kas tegime midagi valesti ja ehk on vaja ikkagi karmimad meetmed kasutusele võtta? Kui jah, siis millised? Ise mõtlesin, et nüüd tuleks vist oodata? Nt suveni ja siis põrand uuesti lahti võtta ja teha kontroll, et kas hallitus on edasi levinud.
Hallitus oli musta värvi, lõhnas teine päris vängelt, betoonil on/olid mustad väikesed täpid, mitte igal pool vaid osaliste kolooniatena. Pestes need maha täielikult ei tulnud.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kui tõrjetööd teostati korralikult, siis usun, et saite probleemist jagu. Mis puudutab musti täppe betoonil, siis need on pigem hallitusseente eritatava pigmendi jäljed ning pole materjalile ega tervisele ohtlikud. Teades, et hallitusseened kasvavad otse substraadil (ainel, millest toituvad), siis on nende levik betooni sisemusse vähetõenäoline.
Kalle Pilt