Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas teha maamaja põrandaaluse keldri tuulutust?19.08.2015

Tere
Majas asuvad kõrvuti vaheseintega eraldatud kaks keldrit. Välisseintega keldritel ühendus puudub.
Köögialune kelder: 174x182 sügavus 106.
Toaalune kelder: 174x197 sügavus 106.
Pliit asub otsaga tala peal, köögiseina taga teises toas asub korstna jalg. Köögialusest keldrist on lähim välissein 2.75m (esiku alt läbi). Kaugem välissein 3.7m (toa alt), selle seina vundamendis on tuulutusava olemas.
Toaalune kelder: lähim välissein esiku alt läbi 2.75m, kaugem toa alt 3.4m.
Küsimused:
Kas on võimalik kahele keldrile teha ühine tuulutus? Kas keldri seina ava tegemisest piisab, et keldri niiskus liiguks ise toa põranda alt läbi ilma tuulutustoruta?
Millise läbimõõduga kasutada? Kas toru läbimõõt on kogupikkuses sama või peab see muutuma? Kas torude kalle on oluline, võib see olla horisontaalne, või peaksid torud paiknema nurga all?
Mitu tuulutusava peaks olema kummalgil keldril? Kas avad peaksid paiknema üleval, all või keskel?

Tänan,

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Õhu liikumisel keldrites tuleks arvestada kõige rohkem asjaoluga, et õhk peab liikuma võimalikult suurte avauste kaudu ning võimalikult sirgjooneliselt. Kindlasti peavad tuulutusavad olema mõlemal pool keldreid (vastasseintes) ning keldrid võivad olla omavahel ühendatud. Tuulutusavade suurus on heaks õhuvahetuseks minimaalselt 100 mm ning torude kalle oluliselt õhu liikumist ei mõjuta, samas kui tuulutus on vertikaalne (näiteks läbi korstna tuulutuslõõri), siis liigub õhk intensiivsemalt. Läbimõõt võiks olla kogu pikkuse osas konstantne. Tuulutusavad võiks paikneda võimalikult üleval lae piirkonnas.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt