Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas silikoonis tekkinud hallituse täpid võivad edasi jääda sinna või peab terve vannitoa silikooni eemaldama?24.09.2015

Tere! Silikoonile on tekkinud aja jooksul mustad laigud ja neid on võimatu millegagi eemaldada. Plaanis pole veel vannitoa remonti ette võtta. Täppe rohkem edasi pole kuhugi läinud. Kas need hallituse täpid võivad edasi jääda sinna silikoonile või peab terve vannitoa silikooni eemaldama? Kui ma need edasi sinna jätan, kas need on tervisele kuidagi kahjulikud. Elavad need hallituse alged seal silikoonis edasi või lihtsalt on see silikoon nüüd parkinud? Silikoon on siis vannitoa plaadi ja põranda plaadi vahel. On see tervist kahjustav? Ja veel dušinurgav oleva trapi ja plaadi vahelt on silikoon ka ära tulnud ning see ei jää kuidagi sinna püsima. Kui ma nüüd sinna silikooni ei pane, kas siis vesi läheb põranda plaadi alla ja hallitab seal? Olen mures ja majas ka lapsed.
Tänud vastamast

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Silikoonile tekkinud hallitus on pesuruumides väga sagedane. Tervise seisukohalt on vajalik sellised piirkonnad korra kuus hoolikalt pesta desinfitseeriva lahusega (milleks sobib ka pesupulber). Pärast pesemist jäävad sinna pigmendilaigud (teie nimetasite seda parkinuks), mida pole võimalik eemaldada, kuid mis pole tervisele kahjulikud.
Silikooni puudumine trapi ümbruses on probleemiks siis, kui vesi valgub trapist mööda põranda alla. Palun kontrollige seda võimalust. Hallitusseened pole betoonpõrandas võimelised arenema, nad kasvavad otse materjalide pinnal. Kui betooni all on puitkonstruktsioone, siis sellisel juhul on oht puitu lagundavate seente tekkeks selles piirkonnas.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt