Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Miks 40 cm tuulutusvahega põrand on alt ikkagi niiske?25.09.2015

Tere
Puidust laakidele on ehitatud pesuruumi põrand. Tuulutusvahe maapinnast ca 40cm, puidust laagid, mille vahel 100mm peno, osb, segukiht koos elekterpõrandaküttega, hüdroisolatsioon ja põrand plaaditud.
Nüüd siis avastasin, et põranda all vohab hallitus, mis hakkab kõrvalruumi levima. Penot eemaldades märkasin osb ja peno vahel meeletu niiskuse.
Kas oskaksite seletada mis minu konstruktsioonil viga on?
Tervitades

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Puitlaagide soojustamine vahtpolüsterooniga (peno) on ebasoovitatav. Teiseks tuleks kontrollida pesuruumi veetõkke seisukorda - pesuruumis peab olema märgades piirkondades plaadi ja betooni vahel vastav hüdroisolatsioon. Kolmandaks tuleks kontrollida, kuidas on lahendatud põrandaaluse tuulutuse küsimus (õhu liikumine 40 cm-ses õhuvahes).
Need olid esimesed ja kõige levinumad põhjused seenkahjustuste tekkeks nimetatud piirkonnas. Suure tõenäosusega on teil seal kahjustavateks seenteks nii hallitusseeni kui puitu lagundavaid seeni.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt