Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas säilitada üle talve välitingimustes päikesevarju, et hallitus seda ei rikuks?26.10.2015

Tere!
Ostsime suvel päikesevarju, kuid nüüd oleks vaja vari kuidagi talveks ette valmistada. Kuidas on parem seda kaitsta. Kuhugi sooja seda viia pole võimalik. Ehk siis tuleb valida halvimatest variantidest parim. Kas jätta ta niisama õue või siis panna sellele peale koormakile? Või kile all hakkab just rohkem hallitus levima. Samas kui alusriie on kile all kuiv, kas siis ikka hallitus ligi pääseb? Ehk lühidalt öeldes peab see riidest vari talve üle elama õues.
Tänud vastamast

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Eeldan, et päikesevari on tekstiilist ja kokkupandav. Kui pole kokkupandav, siis tuleb päikesevari demonteerida, sest talvel lumekoormuste all see deformeerub.
Tekstiili tuleb kaitsta UV kiirguse ja hallitusseente kolooniate (hallituse) tekke vastu. Mõlemal puhul aitab tume kile, mis ei lase niiskust läbi ning soojendab päikesepaisteliste ilmadega varju tekstiilosa. Kile ei tohi vett läbi lasta (eriti ülemine ots) ning peaks alt ulatuma 20-30 cm varju tekstiilist allapoole. Alt peaks kile olema avatud tagamaks tuulutuse kile all. Viimane nõue on kõige keerulisem, sest kile ise pole jäik. Sellepärast soovitan alla otsa teha traadist rõnga. mille külge kile kinnitada ning rõngas kinnitada traadiga tugevasti posti külge, et vältida kile lõhkumist tuule poolt. Postile kinnituse koha peal panna pehmendus ümber, muidu hõõrub postilt värvi maha.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt