Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas kontrollida, kas niiskes korteris töötab ventilatsioon normaalselt ning kuidas niiskuse ja hallituse vastu võidelda?29.10.2015

Tere!
Lugesin kusagilt, kui panna aken tuulutusasendisse, siis peaks ventilatsioon niipidi tööle hakkama, et kui panen paberi sinna vastu siis ta peaks paberi sinna kinni tõmbama. Kas on õige väide? Tegin ka küünlaga katse. Praegu on nii, et kui aken kinni, siis puhub ventilatsioonist õhk välja, küünal liigub. Aga kui aken tuulutuasendis, siis vent jääb seisma ning isegi küünlaleek ei liigu paigast. Kas nii peabki see toimima?
Küsin seetõttu, et korteris on hallitus ning vohab niiskus. Kuigi vent on olemas (magamistuba, elutuba, vannituba, ainult köögis puudub). Elutoa all on ka kelder. Kas see ka mõjutab niiskus? Maja on ka väga-väga vana (kivimaja). Kas tõesti peab peale vendi olemasolu veel aknaid ka lahti hoidma, et niiskust ei koguneks nii palju ning ei laseks hallitusel levida? Ja hallitus on ainult välisseintel ning vannitoas. Kütame magamistoas ahjuga, elutoas õhksoojuspumba ja elektriradiaatoriga, köögis elektriradiaatoriga ning vannitoas põrandaküttega.
Tänan vastuse eest

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kui teie ventilatsioonisüsteem põhineb loomulikul tõmbel, siis on süsteemis midagi oluliselt valesti. Soovitan kogu süsteemi kontrollida anemomeetriga (seda teostab Puleium OÜ) ning leida vead ventilatsioonis.
Mis tuudutab hallitusseente kolooniate (hallituse) olemasolu välisseintel, siis see viitab õhuniiskuse kondenseerumisele selles piirkonnas. Kondeseerumiseks on vajalik kahte tingimust - temperatuuride vahet ja kõrget õhu suhtelist niiskust ruumiõhus. Mida suurem on temperatuuride vahe ruumis ja väliseina sisepinnal, seda väiksema õhuniiskuse korral hakkab vesi seinale kondenseeruma ja vastupidi. Vannitoas on aga kindlasti hallitusseente kolooniate (hallituse) tekkepõhjuseks kõrge õhuniiskus ja vähene ventilatsioon.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt