Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Betoonpõranda niisutamine enne parketi paigaldamist25.08.2011

Tere,
Mind kummitab 7 aastat üks küsimus. 7 aastat tagasi kolisin ühte korterisse, kus tahtsin remonti teha. Oli betoonpõrand, kuid mina tahtsin laminaatpõrandat. Üks töölistest viskas kausist vett samamoodi kui vanasti külvati vilja. Selle peale asetas 5 cm penoplasti ja seejäral parketi. Tööline seletas, et see teeb head ja nii tehakse. Kuid nüüd seinad hallitavad ja hallitus hakkab arenema põrandast. Kas on võimalik, et see areneb sellest, et külvati vett ja penoplast hallitab ja see areneb edasi? Kas selline tegumood on õige?

Vastus: Kristel Pau, ehitusmükoloogiliste ekspertiiside teostaja, SA Eesti Mükoloogia Uuringutekeskus, http://mycology.ee

Tere!
Täiesti arusaamatu on see, miks visati vett põrandale, selline asi on lubamatu. Konstruktsioonide kõrgem veesisaldus on seente arengu eelduseks. Penoplasti ehk vahtpolüstüreeni alt kuivab vesi välja vaevaliselt ja samas mõjutab elamu niiskustasakaalu. Tõenäoliselt hallitab ka vahtpolüstüreen põranda all. Siiski kohapeal nägemata ei saa hinnata, kas seinad on kahjustunud ainult põranda ehitamise käigus visatud vee tõttu või on seal ka muud tegurid, nt külmasillad. Kindlasti tuleb enda tervise huvides põrand avada ja seda kontrollida ning ka seinad korda teha. Vajadusel võite konsulteerimiseks ka meiega otse ühendust võtta.