Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Mustad täpid akna silikoonil29.08.2011

Tere,
Kui tõsine võib olla olukord mustade täppidega akna silikoonil. Nimelt talvisel perioodil meil akna klaasi ääred tõmbuvad märjaks ning veetilgad jäävad silikoonile. Olen üksikuid täppe märganud ka köögis kraanitagusel silikoonil,
samamoodi pesumasina pesuvahendi sahtel kattub musta ollusega. Kas see võib olla märk, et meie õhus on seente sisaldus suur? Pesen selle küll ära, kuid mõne aja pärast on tagasi.
Toa õhuniiskuse kohta infot ei oska anda, kuid hindan õhuniiskust küllaltki väikeseks selle järgi, et õhtul kuivama pandud pesu on hommikuks täielikult kuiv, lisaks on korteris ka käsitsi sisselülitatavaid väljatõmbeventilaatoreid 2 vannitoas ning 2 köögis. Akendel saab küll valida poolenisti lahtise asendi, kuid aknal endal õhutusavad puuduvad, lisaks pole ka toa seintel õhutusavasid.
Kas peaksin olema antud olukorrast murelik ja tellima sisekliima uuringud, mis teadaolevalt ei ole väga odavad.

Vastus: Kristel Pau, ehitusmükoloogiliste ekspertiiside teostaja, SA Eesti Mükoloogia Uuringutekeskus, http://mycology.ee

Tere!
Hallitusseened pindadel annavad alati märku niiskusprobleemidest. Ventilatsiooni olemasolu on hea, kuid see tuleb kindlasti alati ka tööle panna. Pesu kuivatamine toas tõstab suhtelist õhuniiskust oluliselt, nii et ka sellisel juhul tuleb tagada piisav ventilatsioon. Akna ümbruses peaks silikooni ära puhastama nt vesinikülihapendi lahusega, kuid arvestada tuleb sellega, et tumedamaid laike te ilma silikooni välja vahetamata täielikult maha ei pruugi saada. Kraanikausi juures on üldjuhul mõttekas silikoon lihtsalt välja vahetada ja edaspidi peale kraanikausi kasutamist pinnad ära kuivatada.
Pesumasina puhul võiks arvata, et olete pannud ukse/kaane peale kasutamist kinni ja selle tõttu pole saanud pinnad kuivada - tagajärjeks hallitusseened pindadel.
Õhu-uuringuid hallitusseente osas võib teha, kuid esialgu soovitan pigem puhastada kahjustunud pinnad ning leida viisid vee kondenseerumise vähendamiseks. Juhul kui peaks tekkima terviseprobleeme - nt pikemaajaline hingamisteede ärritus vms, siis tasub mõelda ka sisekliima uuringutele.