Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Mis on prussseinal mustade seenetäpikeste tekke põhjus?19.05.2016

Tere!
Prussmaja välisseintele (kasutusel suvilana, st talviti kütmata) on tekkinud tihedalt tumedaid täppe, mis minu kogenematule silmale tundub olema puitu moondav seen. Prusse on iga-aastaselt töödeldud puiduimmutusvahendiga. Üks sein, mis on avatud valdavale vihmale-tuulele, kaeti eelmisel suvel puiduõliga ning seal on ka täppe kõige rohkem. Lugesin, et õlitamine oli vale otsus, sest see ei lase niiskusel välja kuivada, ent mis võib olla teistel seintel kahjustuste tekkepõhjuseks ning mida sellega peale hakata (nii õlitatud kui immutusvahendiga töödeldud seinte puhul)?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Õlitamine on siis vale otsus, kui palk on veel märg. Siis tõesti ei lase õli palgil piisavalt kiiresti kuivada. Puitu moondavate seente täpid kasvavad suure tõenäosusega ainult puidu pindmisel kihil (kui tegemist on hallitusseentega) ja nendest saab vabaneda ainult pindmise kihi maha lihvides. See, et üks õlitatud sein eriti kahjustatud on võib viidata õli kvaliteedile ehk sinna pole lisatud piisavalt fungtsiideid komponente.
Kalle Pilt