Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Mida ette võtta kui teise korruse elanikuna avastasin majavammi ja esimese korruse omanikuga ei saa siiani kontakti?13.10.2016

tere!
Piltide järgi internetist olen aru saanud, et meie majas on majavamm. Maja kuulub kahele omanikule. Üle 10 aasta ei ole alumised naabrid elamist kütnud ja ei ela oma elamises sees. Minule kuulub ülemine maja osa ja kelder asub maja alla, kus avastasin majavammi. Kas maja üks osapool saab ise tegutseda või peab olema ka teise osapoole nõusolek. Olen üritanud alumiste naabritega suhelda sel teemal, aga vastuseid ootame siiani. Kuhu peaksime pöörduma oma probleemiga.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
See on juriidiline küsimus. Kuid kuna olen muuhulgas ka riiklikult tunnustatud kohtuekspert, siis tean, et kui hoone võib muutuda kaasosanike tegevuse või tegevusetuse tagajärjel varisemisohtlikuks (mida see majavammi kaugele arenedes muutub), siis on võimalik kaasomanikult nõuda kas hoone kordategemist või siis kordategemise kompenseerimist.
Soovitan pöörduda advokaatide poole, mina saan aidata ekspertiisiga kahjutsuste ulatuste, iseloomu ja hoonele ohtlikkuse osas.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt