Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kui majavammi eoseid on tuba täis, mida teha, et eoste levikut piirata ja mööblit säilitada?23.03.2012

Maamajas tubade seintel on majavamm. Toas olevad asjad on kaetud pruuni tolmuga, tõenäoliselt majavammi eostega. Soov on hakata kahjustunud detaile välja vahetama. Kas kogu mööbel ja muu sisustus, mis eostega kaetud, tuleks ära põletada? Kuidas eosed ära koristada? Kas peaks kasutama mingit mürki? Kas mööblit on mõistlik säilitada või teise elamusse viia, kui jah, siis kuidas peaks seda töötlema? Kuidas vältida teise maja nakatumist majavammiga kui remondi ajal on eoste lendumise oht?

Vastus: Jane Oja, mükoloog, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee

Tere!

Mööblit ja muud sisustust ei ole vaja ära põletama ning ei ole vaja kasutada ka mingeid mürke. Teil tuleb kõik pinnad ning mööbel, mis on majavammi punakaspruuni eostolmuga kaetud, puhastada spetsiaalse HEPA filtrit sisaldava tolmuimejaga.
Majavammi eoste lendumist teistesse hoonetesse ei ole võimalik vältida. Silmas tuleb siinkohal pidada, et majavammi eosed ei hakka arenema igas majas, vaid nendes hoonetes, kus on kasvuks tekkinud sobivad tingimused. Need võivad tekkida hoonetes, kus on ehitusmaterjale valesti kasutatud või paigaldatud, läbijooksev katus, keldrisse valguv vesi, katkised vihmaveetorud, lekkivad torud või on kasutatud liigniisket ehituspuitu või täitematerjale jne.