Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas taastada majavammist kahjustatud maja põrandat?13.06.2012

Tere.
Avastasime puitpõranda alt majavammi. Arvatavasti sellest, et vanaisa oli betoonpõranda valanud mulla peale. Nüüdseks on põrand põletatud, pinnas eemaldatud 30 cm, seintest prussid eemaldatud. Kuid vammi niidistik ulatub ka vundamendi alla kuidas sellest probleemist lahti saada. Plaanis on vundament ja kiviseinad vammi kahjustuse kohalt leeklambiga põletada ja töödelda boracol specialiga. Samuti huvitab kuidas taastada uus põrand, kas aluspinnaks tassida killustikku või liiva 30 cm. Sinna peale oli plaanis peno ja põrandaküte. Samuti mõtlesin väljaspoolt vundament lahti kaevata 50 cm laiuselt kuni kruusani ja täita see kas killustiku või liivaga. Oleks väga tänulik nõuannete eest.
Ette tänades

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Algas majavammi kasvamise kõrgperiood, mis kestab tavaliselt septembri lõpuni. Seega on õige aeg kontrollida oma puitpõrandate ja -seinte piirkondi.
Teie juhtumi korral on esiteks vajalik valatud põrand kindlasti avada ning teisaldada, sest sinna alla levinud seeneniidistikku ei saa põletamise ega kemikaaliga töödeldes täielikult hävitada.
Kui põrand on teisaldatud, siis edasi tuleks pinnas ja vundamendid kuumutada (eriti vundamendi praod). Kuumutamise järel võib töödelda kemikaalidega - pinnas Boorax pulbriga 300g/m2 kohta ning kivipinnad Puleium Special´i lahusega 250 g/m2 kohta. Boracoli eriti ei soovita, sest selle kemikaali ohutuskaardil olev riskitähised R60 ja R61 tähendavad sigivuse ja lootekahjustuse riske.
Uut betoonpõrandat alla valada ei soovita, sest betoon on väga hea niiskusekoguja ja hoidja. Pigem soovitan alt tuulduvat põrandat. Sellel lahendusel on talad toestatud postidele, et õhk saaks liikuda põranda all nii risti kui piki talasid ja soojustus on asetatud talade vahele paigaldatud hõredale laudisele. Soovitatav on kasutada villa ja hõreda laudise vahel ka tuuletõkkeplaati (pressitud vill). Sellise põranda puhul on olulised ka vundamendis olevad tuulutusavad, neid on vajalik iga ca 2 meetri tagant läbimõõduga ca 100 mm. Uue põranda keemiline töötlus sellise konstruktsiooni puhul on soovitatav. Talad ja hõreda laudise võib töödelda kemikaaliga DeepKill.
Viimatinimetatud konstruktsiooni puhul on põranda kestvus vähemalt 50 aastat.
Täpsemalt saate majavammi ja teiste hoonete biokahjustuste kohta lugeda Eesti Mükoloogiauuringute Keskus SA poolt välja antud raamatust "Hoonete biokahjustused". Saadaval raamatukogudes.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt