Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas põrandaaluse tuulutuse võib suunata korstna vabasse lõõri?19.06.2012

Tere.
Kas postidele ehitatud uue põranda tuulutuse võiks lahendada nii, et tuulutus suunata korstnasse tühjalt seisvasse lõõri? Samuti tekkis küsimus, kas postidel seisva põranda talad võib küll jätta lühemad, et ei puutuks vastu vundamenti aga soojustus tuleks panna vastu vundamenti, kas sinna pannakse midagi vahele, et vill ei puutuks otse vastu vundamenti, muidu hakkab niiskust sisse imema.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,

Põrandaaluse tuulutuse suunamine eraldiseisvasse ventilatsioonilõõri on väga positiivne. Kindlasti tuleb jälgida ka õhu juurdepääsu põranda alla, sest lõõr tagab väljatõmbe, kui pole juurdepääsu, siis pole ikka tagatud õhu liikumine.

Puidu ja kivipindade kokkupuutekohta on kindlasti vajalik paigaldada hüdroisolatsioonikiht, seda võib külgedel ja otsas asendada õhuvahe. Vundamendi ja soojustuse vahele reeglina isolatsioonikihti ei paigaldata, kuid kindlasti peaks vältima külmasildade olemasolu soojustuse ning vundamendi kokkupuutekohas. Külmasilla puhul hakkab vesi kondenseeruma ning vill märgub, mis omakorda vähendab tema soojaisolatsioonivõimet ning suurendab külmasilla efekti. Külmasilla vältimiseks on vajalik soojustada vundament väljastpoolt.
Kalle Pilt