Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Miks trepikojaga ühine sein korteris hallitab?13.07.2012

Tere!
Meil on probleem korteris ühe toaga, õigemini küll ühe seinaga, mis on trepikojaga ühine sein. Sein hallitab ja talvel on niiske, tapeet selle seina peal ei püsi, mida peale hakata, millega ja kuidas seda soojustada ja millega eelnevalt krohvi pealt hallitus eemaldada?
Ette tänades vastuse eest.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Seina hallitamise põhjuseks on õhuniiskuse kondenseerumine seina sisepinnal. Selle omakorda põhjustab asjaolu, et seinapind seestpoolt on talvel külm ja soe ning niiske siseõhk jahtub seal ja õhu niiskusemahutavus väheneb - seega tekib kondensaatvesi. Hallituse teket saab välistada ainult läbi soojustamise, sein on hea soojustada väliskoridori poolsest küljest (materjal valida vastavalt võimalustele).
Juba tekkinud hallitus on hea mehhaaniliselt eemaldada (eelnevalt kergelt niisutades, et vältida osakeste lendumist) ning seejärel töödelda alkoholi- või vesinikülihapendi baasil kemikaalidega (vaadake desinfektsioonivahendi toimeaine nimetusi). Tõrje on võimalik ka tellida selleks spetsialiseerunud firmalt (nt. Puleium OÜ), kuid selle tööga on võimalik ise ka hakkama saada.
Kalle Pilt