Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas seinapalgid, mille peal oli vammi niidistik, tuleb välja vahetada või saab neid töödelda?26.07.2012

Tere.

Avastasime puitpõranda alt majavammi. Osaliselt on kahjustunud ka alumised seinapalgid.
Kas seinapalgid, mis ei ole pudedad, s.t on korralikud, kuid mille peal oli seeneniidistik, tuleb välja vahetada või saab neid töödelda?
Kas ka puitu/palke tuleb kuumutada või piisab üksnes keemilisest töötlemisest nt DeepKilliga?
Kas puhastatud ja töödeldud pinnas peab jääma mingiks ajaks avatuks enne, kui uus põrand tagasi ehitatakse? Kui jah, siis mis on see mõistlik aeg?

Vastuse eest ette tänades.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kindlasti tasuks kõigepealt veenduda, kas tegemist on majavammiga. Teisipäeval oli juhus, kus oldi kindlad, et on majavamm, kuid kahjustavaks seeneks oli hoopis majakorgikuga (Antrodia sinuosa) ning selle seeneliigi puhul on tõrjemeetodid hoopis kergemad, kui majavammi puhul. Seeneliigi määramisega tegeleb Eesti Mükoloogiauuringute Keskus SA (www.mycology.ee).
Kui seeneliik on tõesti majavamm, siis saab kergelt kahjustatud palke, kus puitu on piisavalt alles koormuste vastuvõtmiseks, töödelda injektsiooni ehk surveimmutuse teel, tavaline töötlus (isegi aukude puurimisega) pole piisav. Kui pole võimalik töödelda selle meetodiga, tuleb palgid välja vahetada. Kõige keerulisem on alumise palgi ja vundamendi ühenduskoha töötlus, seal soovitan kindlasti kasutada spetsialistide abi (nt. www.majavamm.ee).
Töödeldud pinnase võib koheselt katta poorse materjaliga (jäme liiv min. 150 mm), kuid tagasitäidetud liival võib nädala kuivada lasta ning ruumi tuulutada enne kui uut põrandat ehitama hakata. Uue põrandakonstruktsiooni juures on ideaalne ehitada alt tuulduv põrand ehk liivakihi ja talade alumise ääre vahel on tuulutusvahe min 100-150 mm ja soojustus on paigutatud põrandatalade (laagide) vahele. Vundamenti on puuritud avad, mille ülemine äär on allpool tala alumist külge ja alumine äär kõrgemal liivakihi pinnast. Avade suurus min 100 mm ja sagedus ca iga 2 m tagant. Tuulutusel tuleks jälgida, et õhk liiguks st. õhk peab põranda alla sisenema ja sealt väljuma - tuulutusavad on vajalik rajada hoone mõlemale küljele.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt