Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas lae vahel laudadel olev valge kirme on ohtlik ja kas lauad vajavad väljavahetamist?21.08.2012

Võtsime lahti toalae. Musta laudise peal on valge kirme. Otse nende laudade peal on liivakiht. Katus on korras ja pööningult tundub liiv täitsa kuiv. Palkide alla oli löödud puhas laudis ja peale selle eemaldamist need kohad välja tulidki. Selliseid kohti on päris mitu mööda lage laiali. Soov on need kahjustatud kohad kuidagi töödelda ja siis panna natuke soojustust (Viisnurga isotex plaat) ja puhas laudis tagasi.
Kas see valge kirme on väga ohtlik? Pigem on küsimus selles, et kas kahjustatud lauad on vaja välja vahetada või piisab mingist immutusvahendist?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
kirjeldatud kahjustus on kas lubjalaigud või vanad seenkahjustused (vist koorikuliste sugukonna seened). Kindla liigi või siis aine päritolu saab määrata Eesti Mükoloogiauuringute Keskus SA (kui kindlasti soovite kahjustuse päritolu teada). Töötlust pole vajalik teha, sest edasine areng on väga vähetõenäoline. Kas lauad on vajalik välja vahetada, saab öelda pärast seda, kui on kontrollitud nende tugevus ja jääkristlõige, seda saate tellida nii Wood NDT OÜ´st kui ka teha ise, kui võtate terava eseme (naaskel, nuga jms) ja torkate sellega puitu. Kui ese läheb puitu sügavale ja kergesti, siis on puit kahjustatud ja vajab väljavahetamist või tugevdust ja kui ese ei sisene kergeti ja sügavale, siis las puit jääb lakke. Sügavuse ja sisenemise katset saate enne teha ka tugeva proovilauaga ... et mõista, mis on "kergesti" ja "sügavale". Pigem soovitan laudu tugevdada, mitte vahetada, sest vahetamisel teisaldatakse ka kogu liiv.
Soojustamist altpoolt ei soovita, pigem pööningult.
parimate soovidega,
Kalle Pilt