Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Mustad tahmased näsad palgil, kas nende vastu peaks võitlema?27.08.2012

7 aastat vanal palkmajal hakkasid üleni õues oleval palgil (rõduterrassi alune palk) päikese eest varjatud poolel kasvama süsimustad näsakesed, mis ärapühkimisel lagunesid tahmatolmuks.
Mis see võiks olla ja kas ning kuidas peaks selle vastu võitlema?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,

Kindlat vastust ilma ülevaatuseta ei saa anda, kuid oleme sarnase probleemiga mõned korrad kokku puutunud ja siis osutus leitud aineks seen perekonnast Fuligo (eesti keeles kratisitt või puugipask). Fuligo perekonna seened on iseenesest kõrget niiskusesisaldust nõudvad seened, mis kasvavad puidu sisemuses ning moodustavad viljakehi puidu pinnale. Lagundamiskiirus väga aeglane, kuid siiski oluline puitkonstruktsioonide pikaajalisel säilimisel. Hoone sees levikut täheldatud pole, enamasti kasvab maapinna lähedastel ilmastikuoludele avatud (materjali kasutusklass 3) puitdetailidel. Tõrjet selle seene vastu teha on suhteliselt mõttetu, kuna areng on aeglane ja sademete sattumisel puidu pinnale ja imbumisel puitu kantakse fungitsiidid puidust kiiresti välja ning nad satuvad keskkonda (kuhu nad sattuda ei tohiks).
Võite saata ka mõned fotod aadressil kalle@mycology.ee, siis ehk saan rohkem aidata.

Kalle Pilt
EMÜK