Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas kindlaks teha keldris oleva rohelise hallitusseene tekkepõhjus?05.09.2012

Ostsime maja juunikuus, täiskelder, betoonist põrand, seinad ja laed, ülejäänud kaks korrust puidust. Müüja info põhjal koguneb kevadel vesi keldri põrandale mõne cm kõrguselt lühiajaliselt. Nüüd, kahe kuu möödudes kõikidel keldrisse paigutatud esemetel tugev rohekashalli värvi hallituse kiht. Kuidas edasi toimida: kas piisab, kui toome mitmest kohast kraabitud hallituse proovi või võtame mõned tugevasti määrdunud esemed, materjalid, näiteks dermatiinist tooli põhja? Meie küsimus on sedavõrd keerulisem, et tegemist on hiljuti ostetud majaga, kus müüja oli eelnevalt teinud vahetult enne müüki keldri pesu survepesuriga. Siit uus küsimus, kas tegemist on varjatud veaga? Olenemata kulude objektist (müüja või meie) oleme huvitatud hallituse tekkepõhjuse likvideerimise võimalustes ja ootame Teie nõuannet edasiste sammude kohta.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Hallituse teke liigniiskes keldris on paratamatu, enamasti saavad kahjustada orgaanilisest ainest esemed või siis orgaanilise ainega kaetud esemed. Liigi määramine annab teile teada seeneliigi ohtlikkuse ja sellega saate infot konkreetse liigi kasvutingimuste kohta. Kui soovite teada tekkepõhjuseid, on liik oluline. Eesti Mükoloogiauuringute Keskus SA-s saate liigi määratud nii eksperdi kohale tellides kui ise proovi saates vt. infot www.mycology.ee. tellides eksperdi visiidi on põhjuste kindlakstegemine reaalsem ja objektiivsem.
Mis puudutab vaidlust eelmise omanikuga, siis minu, kui riiklikult tunnustatud eksperdi andmetel, pole veel kohtulahendit keldris tekkivate hallitusseente kolooniate varjatud veaks nimetamise kohta. Loomulikult võite müüjaga inimlikult rääkida kahjustuse likvideerimisest, kuid kohtusse andmise korral on edu tõenäosus väike.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt