Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuhu pöörduda ja kuidas tõestada, kui niiskus ja hallitus korteris hakkab tervisele?06.09.2012

Tere!
Olen abi otsinud, kuid keegi pole mind kuulda võtnud. Kõik arvavad, et mõtlen asju välja jne. Kuid nii see ei ole. Ning otsustasin siit küsida.
Probleem on selles, et elan korterelamus ning ca viis aastat tagasi soojustati meil maja alumine osa ja samuti ka maja ääred. Aasta hiljem hakkasin kodus tundma niiskust ning hiljem leidsin ka hallitust. Maja seina ja vundamendi vahele pandi must kile ja penoplast, keldri aknad topiti kinni ja ventilatsioon keldris puudub. Olen mitmeid kirju saatnud majaühistule, sealt olen vastuseks saanud, et probleemiga tegeletakse, kuid tulemust ei ole. Tegelikult keegi ei hooli sellest, kuna mina elan esimesel korrusel, aga majaühistu esindaja kolmandal. Kodus on kaks niiskuse eemaldajat ning niiskuse eemaldamis kotikesi on samuti paar tükki. Terve suvi olen üritanud tuulutada korterit, et seda haisu välja saada. Lapsel tekkis niiskusest allergia.
Kui talvel panen kappi (pestud ja korda tehtud) jalatsid ning kevadel need välja võtan on need kaetud hallitusega. Ning sellel suvel leidsin lapse voodist padja, mis üleni hallitas.
Ei tea enam kuhu pöörduda. Ehk oskate mind aidata või suunata kuskile edasi, oleksin väga tänulik. Kuna hallitusega elada ei ole võimalik. Ja tuleb nii välja, et probleem on ainult minu korteris. Võib-olla teised pole seda lihtsalt avastanud veel. Kui maja vaadata väljast, siis on maja all servades (vundamendil) näha rohekaid plekke (nagu hallitus).

Ette tänades!

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Tänan põhjaliku probleemi kirjelduse eest, kuid seekord ei oska ma muud soovitada kui tellida korterile (ja sellega piirnevatele ruumidele nt.kelder) ehitustehniline ekspertiis. Probleemi põhjuseid võib olla väga erinevaid ning ilma ekspertiisita pole võimalik neid prognoosida. Ekspertiisi saate tellida ka minult (olen riiklikult tunnustatud ekspert biokahjustuste osas) mailiaadressil kalle.pilt@emu.ee .
Vabandan, et seekord ei andnud põhjalikku vastust, kuid kogemus ütleb, et eksimisvõimalus on vastates liiga suur - vajalik ülevaatus.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt