Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas töödelda õues ladustatud puittalasid, millel on tekkinud mustjas kahjustus ja ämblikuvõrgutaoline moodustis?01.10.2012

Maja remondiks õue ladustatud põranda taladel avastasin üsna tugeva hallituse, eriti männipuust taladel. Tegemist ei ole sinise kahjustusega vaid musta värvi. Peale selle olid mõned väikesed, sellised valged vatjad ämblikuvõrgu sarnased, kuid palju tihedamad moodustised. Kas tegu võib olla mingi seente eostega? Kuna talad jäävad veel järgmise suveni välja, siis ladustasin nad ümber ja tõstsin maapinnast kõrgemale. Kuidas ja millega ma peaksin neid talasid järgmisel suvel töötlema, enne kui põrandat tegema hakkan või on liiga suur oht neid üldse tarvitada. Oht siis seene vohamiseks põrandas. Kas on mõeldav, et need talad õues enne keemilist töötlust näiteks leeklambiga üle lasta. Kuidas suhtute boracoli, kas sellest on kasu ja kas on tervisele ohutu ja millist boracoli tarvitada sellisel juhul?
Ette tänades

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Männipuit on väga vastuvõtlik sinavusseentele, mille värvus on algselt sinakas, kuid seene arenedes värvus tumeneb ja saavutab arengu lõpus musta varjundi. Seega on suure tõenäosusega must aine materjali pinnal kaugele arenenud sinavusseen. Sinavusseened ei nõrgesta oluliselt puitu ning nad ei arene edasi puidu niiskusesisalduse vähenemisel. Sinavusseened muudavad puidu tasakaaluniiskuse taset st. puit imab endasse rohkem vett kui kahjustamata puit. Sinavusseente pärast võite materjali kasutada.
Teine seeneliik on teie puidul aga suure tõenäosusega puitu lagundavad seened. Ämblikuvõrgu sarnane moodustis on seeneniidistik. Mis seenega tegemist on, seda oskab öelda mikroskopeerimise tulemusena laboris (Eesti Mükoloogiauuringute Keskus SA). Sõltuvalt seene liigist ja puidu kasutusotstarbest (kasutuskeskkonnast) võib soovitada töötlust või siis paljude seeneliikide puhul ja/või keskkondades võib kasutada ka töötlemata puitu.
Boracoli kasutamist ei soovita, sest selle kemikaali ohutuskaardil on riskilaused R60-Võib kahjustada sigivust ning R61-Võib kahjustada loodet. Need kaks kohta on inimesele eriti olulised ning sellepärast on paljudes riikides Boracoli jaemüük keelatud.