Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas võin panna põranda alla kile ja siis selle peale kuiva liiva?01.10.2012

Tere!
Tegemist on siis paekivi vundamendil saepurutäidisega kivimajaga. Probleem siis järgmine. Talade otsad olid asetatud kivimüüri sisse (saepuru sees). Maja ise 50 aastat vana ja kolm aastat tagasi kõik põrandad mädanemise tõttu üles võetud ja saepuru seina seest umbes meetri ulatuses välja roogitud. Alumisel korrusel jaotub maja visuaalselt pooleks. Ühele poole jääb esik ja köök ja teisele poole kaks tuba. Soov on ehitada siis uued põrandad selliselt, et esik ja köök umbes 50 cm liivaalusel 15 cm peno soojustusega betoonpõrand, aga tubades sulgeda müüritises vanade talade augud, müüri serva, sokli ääre peale asetada 50 x200 prussid ja nende vahele talakingadele asetada põranda talad. Minu eelpool kirjeldatud tegevus toimub lähtuvalt sellest, et tuulutusavad on väljast juba liiga maapinna lähedal (umbes 15 cm). Toa põrandad võib esialgu puidust teha, sest nendele ei tule jäävaid konstruktsioone ja talade vahetamine seega lihtne, erinevalt esikust ja köögist, kuhu tulevad vannituba, trepp, tuulekoda jpm.
Küsimus siis järgmine: kuna põrandaalune on savikoostisega pinnas ja suhteliselt pehme ja märg, siis kas on mõeldav kasutada seal, kus on liivaalusel põrand, pinnase tugevduseks geotekstiili ja tubadesse tuulutava põranda talade alla maapinnale kile ja kilele 15 cm kuiva liiva? Kile kasuks räägib asjaolu, et algul kui põrand lahti oli, siis tekkis maapinnale eriti kiiresti just päikese käes olevale, roheline kirbe lõhnaga kiht. Koorisin selle kihi õhukeselt ära ja asetasin põrandale kile, mis on tanaseni seal olnud juba kaks aastat ja kile all on muld siiani täiesti lõhnatu ja ka muid anomaaliaid ei tähelda. Kas oskate öelda, on minu poolt kirjeldatud põrandate lahendused ehituslikult õiged või mis on kaasnevad ohud. Kui kile on lihtsalt maas ja kõik ok, kas siis võib midagi muutuda kui liiv peale tuua ja põranda alla jääb? Ühes vastuses te ei soovita boracoli, aga teises soovitate seente vohamise vältimiseks maapind boori pulbriga üle katta. Samas boor ongi just ohtlik tervisele, mille tõttu boracoli ei ole soovitada kasutada. Või kuidas?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Geotekstiil on vajalik aluspinnase kihtide vahele paigaldada juhul, kui on ohtu taimejuurestiku tungimiseks põranda alla ning põrandakonstruktsioonidesse. Lintvundamendiga hoone puhul pole see vajalik.
Kile paigaldamine hoonealuse pinnase kihtide vahele on enamasti negatiivne, sest kile takistab niiskuse liikumist. Kui vaadelda teie põrandaalust pinnast, siis savine (väikeste osakestega) pinnas on soodne vee kappillaartõusule ja seega paigaldades sellele kile kumulleerub niiskus kile all. Kui aga pinnavesi on mingil põhjusel surveline (nt. kevadine suurvesi), siis tungib vesi ka kile peale ning ei imbu kile tõttu sealt enam maapinda tagasi. Praktika näitab, et seeneniidistik levib kõige intensiivsemalt kile aluspinda pidi. Kile asemel soovitan kasutada liivakihti paksusega ca 300 mm, mis takistab kappillaarvee tõusu pealispinnani (ja sealt aurustumist) ning survelise pinnavee puhul laseb liigveel imbuda pinnasesse.
Mis puudutab ainete ohtlikusse, siis tuleb uurida ka aine organismi sattumise võimalusi. Boracol on välja töötatud puitu imendumisele ja see aine imendub väga intensiivselt ka läbi inimese naha (aastatel 2001-2004 nägime seda oma nahal), kuid booraxi, kui pulbrilise aine, sattumine organismi on praktiliselt võimatu. Isegi kokkupuutel nahaga on imendumine minimaalne.