Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas põrandatalade vahele võib panna tuuletõkke plaati, kas ei teki ohtu, et mingid putukad, mutukad, seened selle lihtsalt nahka pistavad?03.10.2012

Tere ja tänan eelmise vastuse eest! Kuna kirjutate, et igasugune kile on põranda konstruktsioonides kurjast, siis kuidas lahendada sellist põranda konstruktsiooni kui ventilatsiooni avadeni jääb ca 20 cm vaba ruumi (ei piisa kapillaarniiskuse ära hoidmiseks). Nüüd, kui tõsta põranda pinda ca 20 cm kuni õhutusavade ääreni, tekib minu loogika järgi vähemalt kaks ohtu: tuulutatava põrandaaluse ruumala väheneb ja niiske pinnas liiva näol jääb põrandataladele veelgi lähemale. Teine küsimus oleks siis juba puhtalt põranda konstruktsiooni teemal. Olen palju ehitusfoorumites käinud ja sealt on jäänud kumama, et kasutatakse talade vahel soojustuse hoidmiseks tuuletõkke plaati. Kas ei teki ohtu, et mingid putukad, mutukad selle lihtsalt nahka pistavad ja kuidas peab vastu niiskusele. Kas osb plaat oleks ikkagi parem, kuigi jah, palju kallim. Millist soojustust soovitate talade vahele? Kui soojustatud taladele tuleb hiljem osb plaat, kas siis peaks panema ka eelnevalt aurutõkke kile või on seegi kile kurjast?Kas soojustuse ja põrandaplaadi vahele peab jääma mingisugune õhuvahe?
Ja viimane küsimus: kuidas suhtute looduslikesse puidukaitse vahenditesse, näiteks tõrvaõlisse? Kas sobib põranda talade töötlemise? Kas haisema ei jää?Millist keemilist preparaati soovitate?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere. Tänan põhjalike küsimuste eest.

Kapillaartõus sõltub liivaosakeste fraktsioonist, kui liiv on ühtlaselt jämedamate osakestega (0,5-2 mm, kindlasti ilma kivideta), siis piisab kapillaartõusu vältimiseks 150 mm liivast, kui osakesed on väiksemad, siis peab kiht olema paksem. Tuulutatav vahe peaks olema vähemalt 100-150 mm kõrge.

Tuuletõkkeplaati kahjustavaid putukaid pole ma veel tuvastanud, kui tuuletõkkeplaat ei puutu kokku pinnasega. Osadel plaatidel väheneb niiskumise korral paindetugevus ja deformeerudes kipuvad plaadid talade vahelt alla kukkuma. Selle vältimiseks soovitan tuuletõkkeplaate toestada hõreda laudisega (100 mm lai laud ja 100 mm vahe laudade vahel). OSB plaat pole mõeldud kasutamiseks sellistes tingimustes. Põrandakonstruktsioonides aurutõkke- või muu kile kasutamine on õigustatud ainult märgade ruumide põrandate puhul, tavalistes ruumides (1 puidu kasutusklass ehk kuivad küttega ruumid) pole kilematerjalid soovitatavad. Soojustuseks soovitan kasutada mineraalvilla või tselluvilla.

Tõrvaõlil on pinnakaitsevahendi omadused ehk see aine takistab niiskuse ja seeneeoste sattumist puitu. Fungitsiidset komponenti ehk seentele mürgist ainet temas oluliselt pole. Lõhnatundlikkus on inimestel individuaalne - mulle isiklikult tõrvaõli lõhn meeldib.
Keemilisi preparaate ma ei soovitagi, parem on konstrueerida põrand ja/või muud puitkonstruktsioonid nii, et seentel ja mardikatel ei teki sinna eluks soodsat keskkonda. See on elus looduse puhul kõige olulisem - muutke keskkond ebasõbralikuks ja kahjulikud organismid ei hakka arenema.