Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas võib hakata käituma betoonpõranda alla jääv seenega kokku puutunud pinnas?04.10.2012

Kõigepealt suured tänud Teie poolt antud ammendavate vastuste eest. Käin ka foorumites, aga seal on palju "spetsialiste" kahjuks. Vana maja renoveerimine on aga selline asi, kus võib vastavate teadmisteta inimene väga kergesti "ämbrisse" astuda. Mõned küsimused jäid veel õhku, millele tahaks vastuseid saada.
Esiteks selle tuuletõkke plaadi kohta talade vahel: olen näinud, kui tuuletõkke plaat on pandud siseruumi vastu kivimüüri ja peale nn soome papp. Peale lammutamist oli seal taga mingisugune suurte sipelgate pesa ja sellest tuuletõkke plaadist oli järgi ainult sipelgate tekitatud rajad ja tolm.
Teiseks kui tuuletõkke plaat niiskusega paindub, siis avanevad servad tuulele ja tuuletõkkena pole temast seal mingit kasu. Kui tuul soojustusse pääseb, siis pole ka soojustusest mingit kasu.
Kas tuleks jätta puhta põranda ja soojustuse vahele mingisugune õhuvahe või mitte ja kolmas küsimus puudutab põrandaalust pinnast. Kuna maja on lahtiste põrandatega kaua seisnud, siis oli sinna tekkinud (eriti seal kuhu valgus ja päike peale paistsid) roheline hästi terava lõhnaga kirme, mis ulatub osalt ka vundamendile. Nähtavasti mingi samblik koos hallitusega. Kui ma selle eemaldan, kas siis selle peale võib ilma pinnase töötluseta liiva peale panna? Ja viimane küsimus - kuna eelmised mädanenud põrandatalad sai ära põletatud, siis ei saa laborisse proovi saata, aga kirjandust olen uurinud, et kõige tõenäolisemalt võis selle mädanemise põhjuseks olla niiskusest tekkinud majakoorik. Puit oli lagunenud kuubikukujulisteks tükkideks ja oli kaetud valge ämblikuvõrgu sarnase kihiga aga viljakehi polnud kusagilt näha. Mis sellise põrandaalusega enne uue põranda tegemist ette tuleb võtta või ei tulegi midagi, kui teha toimiv tuulutus? Kuna aga pool maja teen liivaalusel betoonpõrandana, siis kuidas selline seenega kokku puutunud pinnas hakkab liiva ja betooni sees toimima. Kas seene tekkimine sinna on lihtsalt aja küsimus?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Sipelgapesa tekkimise põhjus põrandakonstruktsioonidesse pole seotud konstruktsiooni enda materjalidega. Pigem tuleb otsida muid põhjuseid, miks sipelgad sinna kolisid.

Kui tegemist on puitu lagundavate seentega, siis nad vajavad arenguks puidus leiduvaid aineid. Millest on tekkinud roheline kirme mullale, ei oska öelda, helistage mükoloogile Ave Sadam 5082385, ehk tema oskab midagi arvata.

Pinnasesse jäänud seeneniidistik areneb edasi toitainete olemasolu korral. Kui pinnasesse jäi puitu (isegi saepuru) ning aluspind jäi kuumutamata ja booraksiga töötlemata, siis on tõenäoline, et seen tuleb läbi betoonipragude varsti jälle välja.

Majakoorik ehk majamädik on üks puitu lagundavatest seentest, kes tekitab pruunmädanikku. Proovi jaoks ongi vajalik see "ämblikuvõrgu sarnane moodustis", mis on tegelikult seeneniidistik. Proovi saate saata Heina 7, Tartu, Eesti Mükoloogiauuringute Keskus SA.