Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kui õues ladustatud põrandataladel on seeneniidistiku laigud, kas siis leeklambi või kuumapuhuriga töödeldes võiks neid veel kasutada?10.10.2012

Tere! Avastasin õues ladustatud puidul (põrandatalad) väikesed, umbes ühe kuni kahe cm suurused seeneniidistiku laigud ja osadel sinahallitust. Kui selline puit leeklambiga või kuumaõhu puhuriga üle lasta, kas siis eeldusel, et põrandaalune tuulutus on korras, võib ilma mingi muu töötluseta põranda tegemiseks kasutada või peaks näiteks pinotex impraga või tõrvaõliga veel üle katma? Impra pidavat kauplusest saadud informatsiooni järgi nüüd olema vee baasil ja ei haise nii palju. Kas tõrvaõli kaitseb sellist puitu sama palju kui keemilise koostisega impra? Kui oleks Teil endal selline olukord, kuidas käituksite? Kas 15 cm villa jääb alttuulutavale põrandale väheks?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Sinavusseened puidu tugevust ei mõjuta, kui puit on kuivanud, siis nende elutegevus peatub.
Seeneniidistiku laike võite kuumutades töödelda, kuid kuna puit on halb soojajuht, siis hävitab kuumus seeneniidistiku ainult pinnal. NB! Kuumutamisel järgida tuleohutusreegleid! Impra ega tõrvaõli ei oma fungitsiidset (seeni hävitavat) komponenti. Seda, kas keemiat üldse on vajalik kasutada, saab otsustada seeneliigi määramisel - soovitame keemiat kasutada ainult majavammi puhul.
Mina kuivataks need talad korralikult ära (niiskusesisaldus alla 15%) ja kasutaks siis ilma keemilise töötluseta põrandas ... juhul kui seeneniidistik pole majavamm. Kui seeneniidistik kuulus majavammile, siis ma neid puitelemente suletud konstruktsioonis üldse ei kasutaks.
15 cm villa on natuke vähe, soovitaks sinna lisada alla tuuletõkkeplaadi, see parandab oluliselt põranda soojapidavust ja takistab ka põrandaaluse tuulutuse õhuvoolude levimist soojustusse.