Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas talveks võib puitpõranda tuulutusavasid sulgeda?31.10.2012

Majal on puidust põrand ja talad toetuvad vundamendile. Põranda soojustuse alusmaterjali (tuuletõkkeplaadi) ja maapinna vahe on 20-30 cm. Vundamendis on tuulutusavad. Põrandaalusel maapinnal on ka kile. Vundamenti soojustatud ei ole, kuid on üle krohvitud.
1) Küsimus, kas talveks võib tuulutusavad kinni panna? Veel selgitust. Ostsime maja teadmata, et naaberkrundid on liigse vee vältimiseks oma pinnast tõstnud. Vihmasel ja veerohkel perioodil meie hoov uputab. Ümber maja paigaldasime drenaaži, kuid sealjuures pidime vundamendi juurest tõstma ka pinnnast nii kõrgele, et maapind jääb nüüd vahetult tuulutusavade alumise piiri kõrgusele.
2) Kas vahetult maapinnast liikuv õhk tuulutusava piiril (sügis-talvel) võib mõjutada põrandate jahedust?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kirjeldusest sain aru, et teil esineb lahtist pinnavett maapinnal. Sellisel juhul on kile põrandaalusel pinnasel negatiivne, sest üleujutuse tingimustes vee saattumisel kilele on tema imbumine pinnasesse takistatud ja ainus võimalus on aurustumine, mis omakorda tõstab põrandaaluse õhu niiskusetaset. Sellistes tingimustes on tuulutamine äärmiselt oluline, eriti üleujutamise perioodil ja pärast seda. Tuulutuse eesmärk on põrandaaluse niiskuse õhuvooludega väljakandmine.
Eelpool toodust lähtuvalt tuleks tuulutusavad hoida avatud võimalikult pikka aega sügisel ja avada varakult kevadel. Külmal talveajal, kui pinnavesi on külmunud, võib tuulutusavad sulgeda.
Maapinna tõstmine tuulutusava alumise piirini tekitab olukorra, et kevadel võib lumesulamisvesi valguda läbi tuulutusava põrandaalusesse. Selle vältimiseks tuleb vesi hoonest eemale juhtida kas läbi maapinnale kalde andmise või täiendava drenaaži (viimane varakevadel hästi ei tööta).
Lumeta talvel võib maapinna lähedal liikuv õhk muuta põrandaaluse soojusrežiimi, kuid väga vähesel määral.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt