Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Mis see uue maja palkidel olev roosa hallitus võiks olla ja kas see on ohtlik?19.11.2012

Tere,

Tellime palkmaja ehitust, suurtest tahutud palkidest maja pannakse kokku praegu ehitaja angaaris. Lisaks sinele, mis on palkidel paiguti väga nähtav, on kolmel palgil näha olnud roosat hallitust (ehitaja sõnul ei ole ta sellist hallitust varem näinud). Tegemist oli roosa peene triibuga, mis jooksis laineliselt piki puidule iseloomulikke jooni u 15 cm ulatuses.
Ülevaatuse ajaks oli ehitaja ühte sellist palki töödelnud Boracol Special lahusega ning seal enam seda hallitust näha ei olnud. Samas oli see tekkinud kõrvalpalgil. Nüüdseks on ehitaja kõik kolm palki Boracol lahusega pritsinud ning hallitust enam näha ei ole (ja kahjuks ka pildistada ei saa).
Millise seenega võiks olla tegu ning kui ohtlikuks see võib osutuda hiljem (nt majavammi tekkimiseks vms)?
Taustaks veel niipalju, et ehituse järelvalve poolt mõõdetud niiskusesisaldus maja palkidel:
*Mõõtes sügavusel 45 mm vahemikus, siis 26-32%.
*Mõõtes sügavusel 17 mm, siis 24%
*Mõõtes sügavusel 7 mm, siis 20%.
Tänan vastuse eest ette.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kahjuks ei oska sellise kirjelduse järgi midagi arvata, sest roosakat värvi on nii majavammi seeneniidistik kui ka mitmete hallitusseente kolooniad. Soovitan tellida mükoloogilise ekspertiisi tel. 5082385 Ave Sadam, tema on Eesti Mükoloogiauuringute Keskus SA mükoloog.
Kalle Pilt