Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Mida veel vastu talve ette võtta pärast keldris leitud vammi täis puukasti ja mulla eemaldamist?22.11.2012

Tere
Avastasime oma keldriboksist (suurus ca 6m2) vatitaolise moodustise ja saatsime tuttavale mükoloogile TÜ-st, et ehk teab millega tegemist. Vastus - tundub, et majavamm (Serpula lacrymans). Moodustis kattis muldpõrandal olnud vana kasti, pind ca 40x40 cm. Eemaldasime selle ja pinnase ca 5 cm sügavuselt ja 1m2 laiuselt. Tegime ka keldriboksi tühjaks seal olnud asjadest. Kahjuks jäi foto tegemata. Küsimused: Mida nüüd, vastu talve, veel kindlasti peaks tegema? Ja kuidas toimida edaspidi? Mida teha keldriboksis olnud kartulite ja esemetega (peamiselt remondivärvid)?
Vastuse eest ette tänades murelik majaomanik

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Tehtud tegevused on õiged. Lisaks tasuks aluspind ja seinad üle kuumutada (gaasipõleti või kuumaõhuföön).
NB! Jälgige tuleohutuse reegleid! Keemilist töötlust pole vaja teha.
Kartulitega nimetatud piirkonnas pole vajalik midagi teha, kui nad pole just seeneniidistikuga kaetud. Kui on näha seeneniidistikku, siis pole neid soovitav toiduks kasutada. Esemed võiks tolmuimejaga (filter alla 3 mikromeetri) üle puhastada, et koguda kokku lendunud seeneeosed ning seejärel ladustada kuivas ruumis.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt