Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kui restaureerida aastaid vammises majas seisnud tigudiivan, kas selle võib ikka tuppa tuua?26.11.2012

Soovin restaureerida tigudiivanit, mis on aastaid seisnud vammises majas. Soov oleks ka tuua see diivan oma praegusesse korterisse.
Kas tohiks seda teha? Missuguseid abinõusid ette võtta? Ja kas tõesti piisab ainult HEPA filtrist? Kõiki diivani osi lahti ei võetud, sest nad olid heas seisus (seljatugi ja küljetoed). Silmaga nähtavaid kahjustusi pole märganud.

Lugupidamisega

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Riidest esemete puhul on oluline puhastada need eostest ja seal tõesti on HEPA filtriga võimas tööstuslik tolmuimeja hea abivahend. Seeneniidistik võib olla kahjustanud ka diivani jalgade piirkonda või sokliosa, need oleks vajalik sellisel juhul puhastada ja desinfitseeriva vahendiga töödelda.
Juhul kui diivanil on osasid, kuhu juurde ei pääse, siis on võimalus kasutada desinfitseerimiseks ka kuumutamist. Panna diivan kinnisesse ruumi (sauna leiliruum) ja tõsta seal temperatuuri eoste hävitamiseks vähemalt 120 kraadini ja seeneniidistiku hävitamiseks 45 kraadini. Kindlasti peab selline temperatuur püsima 3-4 tundi vähemmassiivsete puitdetailide puhul (kuni 25 mm paksus) ja kuni 12 tundi passiivsemate elementide puhul.
Samas, kui viite diivani kuiva küttega ruumi, siis pole eoste arenema hakkamist vaja karta.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt
Eesti Mükoloogiauuringute Keskus SA