Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Millega peaks veel musta hallituse järgselt seina töötlema enne uue tapeedi panemist?08.01.2013

Tere! Avastasin korteri välisseinal tapeedilt hallituse (must). Tapeedi võtsin kõik ära ja seina pesin äädikalahusega üle. Praegu hallitust ei ole enam näha (2 kuud möödas) aga kuidas peaks seina veel töötlema, et uue tapeedi saaks peale panna. Lugesin siin, et soovitati vesinikülihapendit... Kui kange see lahus peaks olema? 3% jääb lahjaks? Ja kui sellega on sein puhastatud, kas siis peaks veel lisaks hallitusvastase spreiga töötlema?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Põhiline on analüüsida, miks sinna mikroseente kolooniad (hallitus) üldse tekkisid. Välisseinal leiduv hallitus viitab tihti seina soojustamise puudustele või veeleketele, parima tulemuse annab põhjuse kõrvaldamine.
Kemikaalide mõju hallituse tõrjel on lühiajaline ning ei taga täielikult taastekke vältimist. Vesinikülihapend on hea desinfitseerimisvahend, mis ei oma pärast töötlust inimese tervisele jääkmõju, soovitame 10% lahust. Tõhusad on ka erinevad alkoholi baasil desinfitseerivad vahendid. Kuid kinnitan veelkord, ühelgi kemikaalil pole pikaajalist mõju, sest mikroseened arenevad väga õhukesel pinnakihil, kus kemikaal kaotab oma mõju kõige kiiremini.