Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas uputuse tõttu hallitama hakanud keldri puhkeruumis peaks asendama kogu soojustuse ja siseviimistluse?22.01.2013

Tere!
Ostsime maja, kuhu keldrisse olid ehitatud eraldi köetavad puhkeruumid. Sügisel oli meil suur uputus, mis kestis üle kuu. Selle tagajärjel vettis läbi seintele pandud 5 cm soojustus (vill), kipsplaat ja sellel tapeet. Kõikjale tekkis tugev hallitus, mille mahapesemisest polnud mingit kasu - kohe tuli uuesti. Kui nüüd ruume remontida, kas piisab, kui vahetada välja soojustus ja kipsplaat ca 1 m kõrguselt maast (kus kõikjal on tugev hallitus) või on tervise seisukohalt arukas vahetada välja soojustus ja kipsplaat kogu kõrgusel (2 m).
Ette tänades

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kindlasti tuleks seina ja põranda konstruktsioonid avada ja pinnad kuivatada, seega tegite õigesti et avasite. Töötluse vajalikkus sõltub seene liigist ja vundamendi materjalist. Võite mulle saata mõned fotod kahjustusest ja ruumist (kalle@mucology.ee), siis saan täpsemalt soovitada edaspidiseid tegevusi.
Keldri seinu ei soovita seestpoolt soojustada, muidu tekib sinna ka ilma üleujutusteta seentele soodne niiske keskkond. Ka kipsplaati ei soovita keldriruumides kasutada.
Kalle Pilt