Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas kütmisest, ventileerimisest, krohvimisest piisab seene likvideerimiseks või peab tingimata tõrje tegema?08.04.2013

Tere!
Ehitusjärgus puitmaja oli talv läbi külm ja niiske. Kevadeks oli siseruumides lahtise laudseina peale tekkinud must hallitus, millele lasime teha analüüsi - tegu on Ophiostomataceae'ga ja Cladosporium'iga. Tõrjefirmad soovitasid teha tõrjet Boracoli või Adolit M-iga. Arvestades seda, et maja saab suve hakul valmis, saab korralikku kütte ja sundventilatsiooni ning nendele samadele seintele savikrohvi ning savivärvi, tundub selline mürgitamine liiga kange ravi.
- Kas kütmisest, ventileerimisest, krohvimisest piisab seene likvideerimiseks või peab tingimata tõrje tegema?
- Mis on miinimumprogramm seenetõrje, mida peaks tegema?
- Mis on "mahedad" alternatiivid Boracolile ja Adolit'ile - vesinikperoksiid, leegitamine?
- Kui mürgitada karmilt, siis kumb on inimesele kahjutum -- Boracol või Adolit?
Aitäh vastuste eest!

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,

Kemikaalide kohta leiate täpsema info nende ohutuskaartidelt, seega küsige see kemikaali pakkujalt ja vaadake R ja S tähiseid (risk ja ohutus). Head infot kemikaaliohutuse kohta saate Terviseameti Kemikaaliohutuse osakonna kodulehelt.

Meie oleme soovitanud hallituse tõrje korral esmajärjekorras pindade puhastamist (koos HEPA filtriga tolmuimejaga) ja tuulutamis, kivipindadele termotöötlust. Tugevama kahjustuse korral ka vesinikülihapendiga (MykoCleaner) udutamist ja pinnatöötlust.
Sellist töötlust teeb Puleium OÜ (5128201).

Loodan, et saate abi.

Kalle Pilt