Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas on võimalik mööbel või uksed majavammi eostest puhastada, et neid saaks ohutult kasutada uues majas?30.04.2013

Tere! Plaanis on osta maatükk, millel on tugevalt lagunenud ning ulatusliku majavammi kahjustustega rehielamu. Täpsemaid analüüse tehtud ei ole, kuid ma lähtun hetkel kõige mustemast stsenaariumist, et tegemist on vammiga. Maja ei ole kahjuks taastatav, aga päästa oleks võimalik mõningaid detaile ja materjale: paar heas korras siseust, mõni puidust mööblitükk, ahjukivid. Võimalik, et ka mõni palgijupp või laetala. Kas selline teguviis oleks üldse mõistlik? Kas üldse ja kuidas on võimalik mööbel või uksed majavammi eostest puhastada? Või kivist ja klaasist detailid? Kas spets filtriga tolmuimejast tõesti piisab? Kui suur oleks oht ka pärast puhastamist tassida vamm uude ehitatavasse majja?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Seeneeostest täielikult vabaneda pole võimalik, neid leidub nii hoonetes kui väliskeskkonna õhus. Isegi kui puhastate hoone täielikult eostest, tuleb neid välisõhust juurde. Seega tuleks uue hoone ehitamisel mõelda läbi ehitusfüüsikalised lahendused, seda eriti seina- ja põrandakonstruktsioonidele. Hoonete ülevaatused on näidanud, et parimaks lahenduseks on kõrge vundament ja välisõhu kohal puitpõrand (alt tuulduv, neid lahendusi pakub Puleium OÜ).
Kokkuvõtteks - eraldi ohtu vanade puitesemetega majavammi viimiseks uude hoonesse ei ole, kui uues hoones pole seene arenemiseks sobivat keskkonda ja kui on sobiv keskkond, siis ei aita ka ainult uute puitesemete kasutamine.
Kalle Pilt