Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas hallitusseente (sh majavammi) levikut on võimalik esialgu või ennetatavalt pidurdada valgusega?12.08.2013

Tere
Selline küsimus, et kas hallitusseente (sh majavammi) levikut on võimalik esialgu või ennetatavalt pidurdada valgusega? Pean silmas nakkatanud kohti. Näiteks spetsiaalse luminofoortoruga bakterite hävitamiseks (UV-C kiirgus) või mõne muu valgusega (http://effex.ee/index.php?pg=1&pgr=18&sgr=37&id=143). Loomadele mõeldud valgusega (http://www.osram.com/osram_com/products/lamps/fluorescent-lamps/fluorescent-lamps-t8/fluorescent-lamps-t8-special-versions/biolux-t8/index.jsp?productId=ZMP_111082)
Taimedele mõeldud valgusega (http://www.osram.com/osram_com/products/lamps/fluorescent-lamps/fluorescent-lamps-t8/fluorescent-lamps-t8-special-versions/fluora-t8/index.jsp?productId=ZMP_60391) jne.

Ette tänades

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
UV-C kiirgus on hallitusseentele (ja eostele) neutraliseeriva ehk arengut peatava toimega. See ei hävita seeni, kuid ei lase neil edasi areneda. Oluline on teada, et valguskiirgus levib sirgjooneliselt ning sellega ei saa töödelda varjatud kohti näiteks kapitagused, kaardinatagused ja teised kohad. Efektiivuse tõstmiseks võib õhu ruumis panna ventilaatorite abil liikuma ning sellega kantakse hallitusseene eosed kiirguse ette.
Eriti oluline on, et UV-C KIIRGUS ON OHTLIK INIMESTELE, TEKITAB NAHAVÄHKI. Toodud väide on teaduslikult tõestatud!!! Seega ei või nimetatud valgusega töödeldes ruumis viibida.
Kalle Pilt