Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kui kiiresti levib sügisel avastatud majavamm?29.10.2013

Avastasin nüüd, oktoobris, et ühes toas mööblil ja põrandal on punakaspruun tolm. Tolm tuleb põrandaliistu ja välisseina vahelt ilmselt, sest mööblit veel tõstnud sellelt kohalt ei ole. Toas põrandaks saepuruplaat. Avastasin ka põrandas pehme koha, kuhu jalaga astudes tekkis lohk. Internetist leitud info põhjal saan aru, et tegemist on majavammiga. Siit ka küsimus, et kui kiiresti levib sügisel avastatud majavamm? Kas nüüd, sügisel, tuleb kiiresti mingi töö ette võtta? Maja on ehitatud 1936 aastal, kahekorruseline puitelamu. Maja valukohaks on vundamendis üks sisselangenud osa, mis on olnud avatud 4-5 aastat.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Punakaspruun tolm võib tõesti olla seente eostolm, kuid liigiliselt ei julge väita, et kindlasti majavamm, sest paljude seente eostolm on sarnast värvi. Talvel reeglina seente elutegevus aeglustub, kuid sõltuvalt kasvukoha temperatuurist ei pruugi peatuda. Siiski on praktika näidanud, et sügisest kevadeni oodates pole kahjustuse ulatus oluliselt suurenenud. Kevadel soovitan kohe alustada, kui ööpäeva keskmime temperatuur on väljas positiivne.

Vundamendi kohta ei oska toodud andmete põhjal midagi soovitada.