Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas vana tool, mis on kuiva hallitusega, võib inimestele kahjulikke eoseid eritada?19.12.2013

Tere!
Mul on kodus selline huvitav laud-tool läbipaistvast tugevast plastikust, mille vahel on vilditaoline materjal. Ja küljed siis lahtised. Toolil/laual aga halb omadus imada kõike endasse. Nt kui jook laual maha läinud vms. Ja kuna mõlemalt poolt plastikuga kaetud, siis ei kuiva see ka nii kiiresti. Ühel olemisel juhtuski nõnda, et lapsed ajasid mahla maha ja mina siis kohe tooliga dušši alla. Lasin rohke veega üle. Järgmisel päeval aga märkasin halle täppe ja kuivamise triipe. Oli küll tool kole, kuid ära ei raatsinud visata kuna maksis toona hingehinda. Nüüd siis tegelikult möödas juba hea mitu aastat ja tool ikka seisab oma triipude ja täppidega. Nüüd siis küsimuski, et kas need eosed lendlevad ka siis kui tool on kuivanud ja enam niiskust juurde ei saa. Alles nüüd olen hakanud mõtlema, et äkki olen rikkunud nõnda oma laste tervist ja et seene eosed pidevalt õhus lendlevad. Kas pean sellest siiski loobuma? Tookord mingeid spetsvahendeid ei kasutanud. Selline huvitav küsimus siis, mis on võtnud mitu aastat seedimist.
Tänud vastamast!

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kui tool aeglaselt kuivab ja sai pesemisel tugevasti märjaks, siis on suure tõenäosusega täpid hallitusseente kolooniad. Nende puhastamiseks on kõige sobivamad alkoholibaasil desinfitseerimisained (Cutasept jt.), kuid ainetega te neutraliseerite ainult hallitusseened, nende tekitatud pigmendilaigud jäävad materjalile ja nagu praktika näitab, saab pigmendilaikudest vabaks ainult materjali pealmise kihi teisaldamises (kui võimalik) või materjali üle värvides.
Parimate soovidega.
Kalle Pilt