Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas töödelda kivimaja sahvri hallitanud seina?13.01.2014

Tere! Elan vanas kivimajas ja köögis asub nn külm kapp e sahver, mille üks sein on välissein. Nüüd pikalt oli õues niiske ja terve selle kapi sein seest hallitab. Tunnen ise, et olen kogu aeg allergilises nohus ja peavaludes ja uimane, ilmselt see kõik siis sellest. Teeme täna selle seina ehituspoest ostetud lahusega puhtaks, mida saaks veel lisaks teha? Selline must kiht seina peal. Kas need asjad, mis seal kapis olid, tühjad purgid, mõned konservid jne peaks ära viskama või kuidagi puhastama? Kas selline hallitusseen ohtlik ainult inimestele või ka näiteks kassile? Kuidas peale puhastamist sellel ruumis õhk puhtaks saada, peres väike laps? Kas praeguse külamaga piisab lihtsalt korralikust tuulutamisest või kui kaua peaks köögist eemale hoidma?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kemikaalide kasutamisega hallitusseente kolooniatest nimetatud piirkonnas täielikult vabaneda on praktiliselt võimatu. Siiski soovitan kasutada alkoholi või vesinikülihapendi baasil kemikaale ühekordseks töötluseks ning seeneosakeste arvukuse piiramiseks õhus. Enne töötlust on vajalik sein korralikult puhastada orgaanilistest ainetest, hallitusseente kolooniatest ja muust prahist. Ka sahvris olevad asjad on soovitatav niiske lapiga (võib ka kemikaaliga immutatud) üle puhastada. Kui temperatuur on miinuskraadides, siis kolooniate tekkekiirus on väga aeglane.

Probleemist vabaneb, kui kivist välissein ja sahvri sisesein omavahel eraldada st. ehitada täiendavalt sahvrile sein ka välisseina poolsesse külge. Nende kahe seina vahel peaks tagama hea õhuliikumise ehk sein peaks olema avatud nii altpoolt kui ülevaltpoolt. Võib kasutada isegi väikse võimsusega ventilaatorit.

Hallitusseente eosed on inimese ja koduloomade tervisele ohtlikud, kuid sõltuvalt liigist on riskiaste erinev. Ruumi puhastamisel ja töötlusel tuleks see kindlasti teistest ruumidest eraldada (võimalusel isegi tekitada ruumis alarõhk) ning kasutada ka isikukaitsevahendeid.
Inimese tervisele mõju kontrolliks on vajalik määrata seente liik ning arvukus kuupmeetris õhus.

Parimate soovidega,

Kalle Pilt