Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas oskate foto alusel hinnata, kas see põranda alt leitud seen võib olla ohtlik?27.01.2014

Tere!
Majaostuga saime kaasa põranda aluse üllataja, tekkis hirm äkki on tegemist majavammiga? Lisasin ka tutvumiseks pildid :http://live.hot.ee/gallery/show_gallery_thumbs?id=345990

Tegemist 1949 a ehitatud, ca 1975 a renoveeritud elamuga. Seened leidsime köögist (teisi ruume ei ole veel lahti võtnud ), enamus neist kraanikausi/äravoolu juures, kõrval ruumis kohe pesemisruum. Köögis asub ka pliit, mille ümber ei ole seeni. Samas on mädanenud ka köögi ja vannitoa vaheline alumine seina osa.
Kuidas peaks edasi toimima?
Ette tänades

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Nende fotode järgi kahjuks liiki määrata ei oska.
Kuid kuna on tegemist hiljuti soetatud hoonega siis soovitan tegutseda alljärgnevalt:
* Kutsuda ekspert hetkeolukorda jäädvustama.
* Pärast olukorra jäädvustamist (mille käigus määratakse ka seene liik ja kahjustuspiirkond) võite jätkata põrandate avamist ja/või töötlust vastavalt eksperdi soovitustele. Sõltub seene liigist, kui kiire edasise tegutsemisega on ning kas ja millises mahus on vaja teha töötlus.
* Kui saate kätte eksperthinnangu, siis pöörduge hoone müüja poole. Puitu lagundavate seenete puhul on tegemist varjatud puudusega, müüja on kohustatud kas hoone korda tegema, tasuma kordategemise kulud või siis on õigus ka tehing tagasi pöörata.
* Kui müüjaga kokkuleppele ei jõua, siis on mõtet võtta ühendust juristidega. Loodan siiski, et enne kohtusse jõudmist leiate lahenduse, sest riiklikult tunnustatud eksperdina tean, et kohtuprotsessid on pikad ja kulukad.
Eesti Mükoloogiauuringute Keksus SA eksperdid on valmis ka läbirääkimistel müüjaga.
Kui te tõesti ei soovi mingil põhjusel müüjaga kokkulepet otsima hakata, siis piisab ekspertiisist, seene liigi ja levikupiiride määramisest, millega kaasnevad ka soovitatud tegevused.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt