Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas tuulutusavade lisamine pakkettakendele võiks olla piisav, et vältida korteri seinte edasist hallitust?14.03.2014

Ostsime korteri 1957a ehitatud kivimajas 1. korrusel. Tube oli üritatud seestpoolt soojustada ja roovitusele ehitatud siseseinakatte taha oli pandud penoplast. Kui see nüüd maha sai võetud, olid 2 välisseina täiesti niisked ja üsna "hallitavat" nägu, kusjuures tundus, et osaliselt oli seal juba mingi rohelise vahendiga üritatud seinalt hallitust likvideerida või niiskust tõkestada. Ja loomulikult on majas pakettaknad. Tasapisi seinad kuivavad, kuid oleks huvi kindlasti korteri ventilatsiooni parandada, kõige tõenäolisemalt siis pakettakendele tuulutusavade lisamise näol. Korteris on tavapärased korrusmaja ventilatsiooniavad ka vannitoas ja köögis, kuid tundub, et neist ei piisa. Kas tuulutusavad pakkettakendele võiks olla piisav, et vältida edasist hallitust? Ja kuidas võiks toimida olemasoleva võimaliku hallitusega (võimaliku, sest raske aru saada, mis seal seinal toimub tänu kasutatud rohelisele vahendile)?
Ette tänades

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Seestpoolt soojustatud seinetega on väga suur võimalus, et õhuniiskuse kondenseerumise piirkond on soojustuse-seina vaheline pind. Hallitusseente teke märgunud pinnal on tõenäoline. Ma soovitaks esmalt seinad üle pesta kas vesinikülihapendi vesilahusega või naatriumhüpokloritit sisaldava pesuvahendi vesilahusega ning pärast pesemisvahendid (lapid) märjalt hävitada. Pärast pesemist tuulutage tubasid ning sedamoodi toimides saate hallitusseente kontsentratsiooni õhus normaalseks.
Mis puudutab ventilatsiooni, siis tuleks olemasolevad ventilatsioonikorstnad (-lõõrid) üle vaadata ning vajadusel puhastada. Sinna kogunenud mustus takistab oluliselt õhu liikumist. Eluruumides piisab õhupiludest akendel ja ventilatsiooniavadest. Vannitoas on vajalik enamasti sundventilatsioon (ventilaator), mis kiirendab õhuvahetust. Õhuvahetuse osas võite küsida täiendavat abi Ants Viilup ´ilt (ants.viilup@mail.ee), kes on selle ala spetsialist.
Kuna seinad olid soojustatud seestpoolt, siis võib eeldada, et enne seda olid seinad külmad. Soovitan talvel seinapinnad infrapunakaameraga üle kontrollida ning planeerida vajadusel seinte soojustamine võimalusel väljastpoolt.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt