Värvid, lakid


Küsimus: Kuidas saavutada lakitud laudadest seinal tulemus, kus värvi alt jääks puit kumama?03.08.2015

Tere!
Mul kodus koridoris aastaid tagasi lakitud laudsein. Sooviksin nüüd selle üle värvida. Soov on kasutada läbikumavat värvi. Kaupluses pole seda aga leidnud. Pakutud on toonitud lakke, aga see pole jätnud varasemate proovimistega soovitud tulemust. Ühekordse katmisega on jäänud pintsli jäljed, mitmekordsel katmisel, ei ole tulemus selline nagu ootasin. Tahaksin seina hästi helekollaseks saada, aga nii, et puit värvi alt läbi kumaks. On see kuidagi võimalik. Ja nii, et lakki enne eemaldama ei pea.

Vastus: Meelis Tarto, koolituskeskuse juht, AS Tikkurila, www.vivacolor.ee

Tere!

Kuna soovite alumist pinda jätta kumama ning eelmist lakki eemaldada ei soovi, siis peab arvestama, et kõik mis all on, jääb mõjutama lõpptulemust. Kui aluseks on tume kollane või pruun lakitud pind, siis ka lõpptulemus on aluspinna alatooniga.

Värv on see, mis katab. Kui soovite läbikumavat värvi, siis selleks ongi lakk või peits või lasuur. Erinevad nimed, mõnevõrra erinevad tooted, aga kõik need on poolenisti läbikumavad. Lisades värvilisi pastasid saab anda juurde ka tooni, aga need jäävad siiski läbikumavad.

Kui toode kanda pinnale pintsliga, siis jääb näha ka pintslijälg. Kui kanda rulliga, siis jääb ka rullijälg. Paraku nii see on.

Kui te soovite pinda helekollaseks, aga aluspind on hetkel mingit teistsugust/tumedamat tooni, siis parima tulemuse saab ikkagi aluspinnalt tumede tooniga lakk eemaldades. Kui pintsli jälge ei soovi näha, siis võib kaaluda vahatamist (see eeldab ka alumise laki kihi eemaldamist), kus peale vaha pinnale kandmist käiakse pind lapiga üle .

Kui primaarne on, et lakki mingil juhul alt ei eemalda, siis peab ikkagi arvestama, et see alumine lakikiht jääb lõpptulemust mõjutama. lihtsalt siis peab proovima erinevaid toone sinna peale, kuni äkki mingi toon sinna peale ikkagi sobib ja lõpptulemus on ilus. Pintslijälge saab vähemaks, kui lahjendada lakki (nt toonimata lakiga) ja ikkagi kanda mitmes kihis pinnale, kasutades kvaliteetset pintslit ja kandes suhteliselt õhukeses kihis.