Värvid, lakid


Küsimus: Kuidas saab olemasolevat silikoni üle värvida?21.10.2015

Tere! Plaan on kahhelkivid üle värvida kahhelkivi värviga Ronseal. Värvime kahhelkivid valgeks. Vana silikoon nurkades on aga pruuni värvi ja see on pandud väga korralikult. Ei tahaks seda suurt tööd hakata ette võtma ja silikooni maha kakkuma. Kas vanale silikonile võib kanda peale akrüülvärvi ja hiljem siis selle ka üle värvida kahhelkivi värviga? Ja kui kahhelkive värvida, kas on parem ka enne plaate liivapaberiga õrnalt lihvida?
Teine asi veel. Mis temperatuuridel peab seinavärvi, kruntvärvi, saunavaha, silikooni ja akrüülvärvi säilitama ja kui kaua avatud purk/tuub üldse säilib? Kaas on muidugi kinni pandud. Kas võib hoida neid soojustamata keldris? Või lähevad hallitama ja muutuvad kasutuskõlbmatuks?

Tänud vastamast

Vastus: Meelis Tarto, koolituskeskuse juht, AS Tikkurila, www.vivacolor.ee

Tere,

Silikooni värvida ma ei soovita. Silikoonid on tehtud väga hülgavateks ning see tähendab, et silikoon hülgab ka värvi.
Lihvimine enne igat värvimist on hea. Kui on võimalus, et kahhelkividele on läinud mingeid pesuaineid või toiduaineid või muid naket nõrgendavaid aineid, siis peab pinna eelnevalt pesema. Nt Vivacolor Special Clean. Ronsealile oleks alternatiiviks kruntvärv Tikkurila Otex, mis nakkub väga hästi kahhelkiviga ning selle peale võib valida juba endale meelepärase (sobiva) toote.

Vesialuselised värvid (ja ka teised tooted) kardavad külma ning nende madalaim säilitustemperatuur on +5 kraadi. Alküüdvärvid (lahusti baasil) ei karda miinustemperatuure.
Kui toode on avamata ning originaaltaaras, siis säilivad värvid üldiselt 2-3 aastat, aga tõenäoliselt ka rohkem. Kui purk on juba avatud ning kaas peale uuesti pandud, siis ei oska ennustada. Vb säilivad paar nädalat, vb säilivad mitu aastat. sõltub, kuidas on purk suletud.