Värvid, lakid


Küsimus: Kas vana puitmööbli katmiseks on head vahendit või peab eelmise kihi enne eemaldama?02.11.2011

Sooviks umbes 30aastat tagasi soetatud puitmööblile anda uut sära. Kas ma pean kindlasti vana kattekihi eemaldama? Ei ole see läikiv lakk, aga millegagi on ta ikkagi üle tehtud. Äkki saab millegi tänapäevase vaheniga katta ja asi kombes. Muidugi tahan, et ta jääks naturaase puidu tooniga.
Teisena pakub veel huvi, millega saab kirsipunast tooni mööbli, ikka, et ta ei läigiks? Vabandan, kui need küsimused ei ole päris Teie teema. Tänan ette, kui saate aidata.

Vastus: Meelis Tarto, koolituskeskuse juht, AS Tikkurila, www.vivacolor.ee

Tere,

Kui aluspinnamaterjal on teadmata, siis ei soovita koheselt otse peale lakkida.

Kui alt on tehtud vesialuselise mööblilakiga, siis võib kanda sarnase toote peale. Alt on vaja pind puhastada, karestada. Selleks võib kasutada peenikest liivapaberit (180-240). Sellisel juhul võib lakkimiseks kasutada Tikkurila Kiva mööblilakki, millel on 4 erinevat läikeastet - matt, poolmatt, poolläikiv ning läikiv. Kiva mööblilakki võib kasutada läbipaistvana või toonituna.

Tööde teostamisel peab kindlasti arvestama, et tegemist on poolläbipaistva tootega ning aluspind jääb alt läbi kumama.

Kui mööbel on vaja lakkida, siis kõige lähem punane toon kirsi punasele on Tikkurila 3460. Lakkimiseks kasutada matti Tikkurila Kiva mööblilakki.

Kui mööbel on vaja värvida, siis tume kirss on Tikkurila M417 ja tooteks Vivacolor Melody.

Kuna toone on palju ning inimeste arusaamad kirsist ka erinevad, siis soovitan valida toon Tikkurila Symphony värvikaardist.