Värvid, lakid


Küsimus: Kuidas eemaldada vineerlael vana lakk, et uuesti üle lakkida ja saada heledam ja värskem tulemus?13.08.2013

Vanas majas on vineerist laed, ilmselt lakitud. Kuidas eemaldada vana lakk, et uuesti üle lakkida ja saada heledam ja värskem tulemus? Liivapaberiga lihvides jääb "triibuline", kas seda viga annab parandada või peab selle lae üle värvima?

Vastus: Meelis Tarto, koolituskeskuse juht, AS Tikkurila, www.vivacolor.ee

Tere,

Vana laki eemaldamine on suhteliselt töömahukas ettevõtmine. Lihvimine on kõige levinum variant. Selleks on soovitatav kasutada jämedat lihvpaberit (nt nr 60 või nr 80) ning lihvimismasinat. Kui jämeda paberiga on lakk eemaldatud, siis teha veel enne lakkimist peenema lihvpaberiga (nt nr 240 või veel peenem) vahelihv. Kui uus lakikiht on kuivanud, võib jällegi teha peenikese lihvpaberiga vahelihvi ning seejärel kanda teine lakikiht pinnale. Kui enne lakkimist teha peene lihvpaberiga lihv piki puidu süüd ning lakkida ka piki puidusüüd, siis lihvimisjälgi näha ei jää. Lakiks soovitan Vivacolor lakki Laquer Wall Akva. Seda lakki saab ka toonida.

Kui kogu laki maha lihvimine on ikkagi liialt tülikas, siis on tõepoolest lihtsam võimalus lagi üle värvida soovitud tooni värviga. Selleks on ikkagi soovitatav teha vahelihv, et pinda karestada. Värviks soovitan kasutada Vivacolor´i värvi Special Furniture Akva. Tegemist on vesialuselise värviga, mida saab toonida kõiki toone.