Jumestus, kosmeetika


Küsimus: Kuidas kasutada õigesti päikesekaitsekreemi?06.05.2013

Tere,
Minu küsimus on päiksekaitsekreemide kohta.
Lühidalt näonahast - põskedel tekivad pigmendilaigud, nina juures on kapillaarilaiendid. Muidu on nahk kombineeritud, aknele kalduv, poorid ummistuvad, põsed kuivad sageli punetavad. Viimasel ajal soovitatakse kanda pidevalt (nii päiksepaistega kui sombuste ilmadega, ka siseruumides) päiksekaitsekreemi faktoriga 30 ja kõrgem (pigmendilaigud, laienenud kapillaaride pärast). Samas päiksekaitsekreemide tootjad soovitavad kreemi uuesti peale kanda iga 2 tunni tagant. Kuidas see reaalsuses välja peaks nägema tavalisel argipäeval. Peaksin iga 2 tunni tagant nägu puhastama ja uuesti kreemi peale kandma? Nahk on valdavalt rasune ja kõrge faktoriga kreemid on ka rasvased. See kõik paneb näo läikima ja ummistab poore. Sellisel juhul lihtsalt pidevalt uuesti kreemi peale kanda oleks ka halb.

Kui panna päiksekaitsekreem ja siis teha veel jumestus, siis kuidas aru saada soovitusest iga 2 tunni tagant päiksekaitsekreemi uuesti peale kanda.
Ja kui panna lihtsalt 1 kord hommikul päiksekaitsekreemi, kui kaua see kaitseb? Muidugi lisandub veel silmade ärritus, kuigi silmaümber ei kausta.

Samas olen ka lugenud infot, et kui päiksekaitsekreemi ei uuendata piisavalt sageli või see jääb nahale liiga kauaks, siis on päiksekaitsekreem nahal pigem kahjulik ja selle keemilise protsessi (UV kiirguse neeldumine) käigus vabanevate vabade radikaalide hulk on kas sama suur kui kaitsmata nahal või veel suurem. Ja et kindlasti tuleks kasutada nahal antioksüdante sisaldavaid tooteid. Lihtsalt päisekaitsekreem ei oleks piisav. Samas ei leia eriti tooteid kus oleks selliseid antioksüdante.

Vastus: Ilona Järve, kosmeetik-jumestaja, Ilona Ilusalong (OÜ Iluhaldjas), www.ilonailusalong.ee

Tavalisel argipäeval töötades siseruumides piisab päikesekaitsekreem SPF 20 ja ei vaja päeva jooksul uuendamist. Rannas viibides soovitan kasutada tugevama kaitsefaktoriga päikesekreemi ja sellisel juhul tuleb kreemi uuendada 2-3 tunni järel, pärast ujumist ja tugevat higistamist. Päikesekaitsekreemi kanda nahale 30 minutit enne päikese kätte minekut. Sobiva päikesekaitsevahendi leidmiseks tuleb arvutada isiklik päevitusaeg: selleks tuleb võtta kaitseajaks umbes 20 minutit ja korrutada see päevituskreemi faktoriga (näiteks 20 x 10 = 200 min). Järelikult võib seda kreemi kasutades nahka kahjustamata päikese käes olla 200 minutit. Silmade ärritusel võib olla mitmeid põhjuseid. Eelkõige tuleb leida nahale sobiv päikesekaitsekreem, mis ei ärrita silmaümbrust. Mitte kõik kõrge faktoriga kreemid ei ole oma koostiselt rasvased ja paljud sisaldavad võimsaid antioksüdante vitamiin E (alpha tocopherol) ja –C. Proovida võib ka BB kreeme SPF 25, mis sobivad kasutada oma kerge koostise tõttu.