Juuksed, soengud


Küsimus: Mida teha, kui juuksed lähevad kiiresti rasvaseks?21.12.2012

Olen juustega suures hädas, pean neid iga päev pesema ning see on kohutav! Juuksed iseenesest on päris pikad, ei ole väga õhukesed ega paksud (vähemalt mulle tunduvad sellised keskmised), kuid peanahal olevad juuksed lähevad igaks hommikuks rasuseks. Ilma pesemata lihtsalt ei saa kodust välja astuda, endal on must tunne ja juuksed on ka nagu pealt pulgad ja otstest ilusad. Mida peaksin tegema? Olen proovinud igasuguseid erinevaid šampoone rasustele juustele ja sügavpuhastavaid šampoone ja peanahka tasakaalustavaid maske ja pihustatavaid spreisid ja kõike, kuid mitte miski ei aita. Lugesin kuskilt, et värvimine kuivatab ka peanahka ja aitab. Ei aita, minul mitte, sellepärast ei ole raatsinud peadki enam pikka aega värvida, kuna tiheda pesemisega läheb värv väga kiiresti tuhmiks. Üks hommik pesen, järgmine hommik on taas rasvased. Nahaarst ütles mulle, et sellest ei saagi lahti, et ma peaksingi iga päev pead pesema, lihtsalt otsida sobiv šampoon ja muudkui pese, kuid päris nii ikka ei taha. Olen netist ka lugenud, et kui umbes nädal aega pead ei pese ja siis üks päev pesed, siis aitab ka tasakaalustada rasu tootmist, kuid ei julge seda nii ilma kinnitusteta proovida, kardan, et mul ei aita ka see. Mida peaksin tegema või polegi sellele lahendust? Päris rasuse peaga ka ei taha ringi käia, kuid iga päev pesta on ka väga tüütu!

Vastus: Katrin Kruusma, juuksur, Katrin Kruusma Stuudio, www.kkstuudio.ee

Tere!
Kõige loomulikum (mitte aga lihtsaim) viis on tõesti pead mitte pesta, kuid see on kolme nädalane tsükkel ning alles seejärel võib loota, et rasunäärmete töö aeglustub. Esimesel nädalal toodavad näärmed rasu nagu tavaliselt, teisel nädalal nad peatavad töö, kuna rasu on piisavalt ja kolmandal nädalal hakkab organism juba ise ennast puhastama. Ja kui nüüd pead pesete, vabanete ka nõrkadest juustest, mis samuti välja visatakse. Peale seda tasakaalustavat kuuri peaks rasunäärmed töötama normaalselt.

Julgen soovitada, kui on võimalik leida selline aeg, sest olen ise selle läbi teinud ja tulemus oli super!
Enne kui võtate selle protsetuuri ette, kontrollige oma kehakeelt, ehk siis käte liigutusi, sest paljudel inimestel on kombeks mõtlemise käigus pead katsuda või liialt kammida, siluda - see kõik aktiveerib rasunäärmete tööd. Kui Teil on sellised harjumused, siis proovige neid vähem teha, sest kuuri läbi teha on üsna suur katsumus ja sellel pole mõtet, kui ise vastu töötate. Kontrollige üle ka söömisharjumused.

Kui aga otsustate ravišampoonide kasuks, siis ka nendega tuleb pesta õigesti:
1) pea märjaks nagu ikka,
2) šampoon pähe, aga väga kergete liigutustega (põhimõtteliselt nagu patsutate - nahka ei tohi nühkida, ainult juukseid),
3) palsamit ei kasuta ainult otstele ja soovitavalt peale jäetavat.

Vanaema retsepti järgi võib samuti toimida (seda ei ole ise katsetanud) 1 munakollane, 1 spl konjakit ja 1 spl mett - segada ja panna 20 min peanahale, seejärel pesta ja loputada saunaviha leotusveega (minu arvates võib kasutada ka kaselehe tee tõmmist).

Moodsaim ja kõige kiirem võimalus on kasutada kuivpuhastavaid šampoone. Müüakse apteekides ja salongides, ise olen kasutanud Kevin Murphy šampooni ja olen väga rahul.

Kõike kaunist ja ilusat jõuluaega,
KK