Küüned


Küsimus: Kui varba küüne alla on tekkinud vedelik ja serva vill, kas siis peaks arsti poole pöörduma või saan ise ravida?21.08.2012

Paar nädalat tagasi hakkasid mul valutama vasakul ja paremal jalal suure varba kõrval olev varvas. Ma ei teinud sellest alguses eriti välja, kuni juba väga valus oli.
Ma eemalsasin küünelaki ja avastasin, et vasaku jala varbaküüs on alt lilla ja küünenahk õrnalt kahtlast värvi (kollakas-rohekas).
Parema jala küüne juurde oli tekkinud vill, mille ma katki tegin. Sealt tuli kollakat vedelikku välja kui küüne peale vajutasin. Küüne alla oli justkui kogunenud mingi vedelik. Kui tundus, et midagi enam välja ei tule, puhastasin selle lilla vedelikuga (ainuke, mida tol hetkel käeulatuses oli).
Apteegist toodi mulle Braunovidoni salvi. Olen seda nüüd mõlemale varbale määrinud umbes 2 päeva. See, kus vill tekkis, on suhtleliselt hea välimusega. Teine on endiselt küüne alt tume (nagu oleks verevalum). Kuid peale salvi kasutama hakkamist ei valuta varbad enam.
Tegu pole ka sissekasvanud varbaküüntega, seda on mul esinenud ja see pole seda moodi.
Kas ma peaksin midagi enamat ette võtma, kui salvi määrimine või ootama ja vaatama ehk saab ise korda?

Vastus: Angela Anton, küünetehnik, Mereneid koolituskeskuse juhataja, Mereneid Salong OÜ, www.mereneid.ee

Kirjelduse järgi jääb mulje, nagu oleks mõlematel varvastel mingi trauma, näiteks võib see olla jalanõudest, paraku on aga raske nägemata midagi kindlat öelda. Te käitusite väga õigesti, mis iganes seal küünel või varbal on, siis tuleb kindlasti mõne des. vahendiga puhastada (lilla vedelik või muu haavapuhastaja) ja peale määrimiseks sobib väga hästi salv, mida juba kasutate. Kui tegemist on traumaga, siis peaks see tasapisi paranema. Juhul kui nädala või paari jooksul ei ole paranemist märgata, siis peaks kindlasti arsti poole pöörduma, kes paneb juba täpsema diagnoosi ja määrab ravi.