Küüned


Küsimus: Mis võib olla põhjuseks, et küüned on naha küljest lahti, kas geelküüned võivad seda põhjustada?20.06.2013

Tere! Mure on selline, et geelküüsi kandes avastasin mingi hetk, et osad küüned on naha küljest lahti. Algul ei pööranud sellele erilist tahelepanu, eeldasin, et ju ma olen kuskile ära löönud. Poole aasta möödudes võtsin küüned ära ja läksin naha arstile. Arst arvas, et geelküüntest tingitud. Mina nii ei arva, sest suure varba küüned ka natukene külgedelt lahti. Arst siiski tegi küüne seene testi. Raiskasin palju raha aga abi ei saanud. Küüned on ikka äärtest ja külgedelt lahti. Kasvavad kiiresti, aga lahti olev osa kinni ei kasva. Olen googeldanud ja leidnud päris kohutavaid põhjuseid kuni autoimmuunsus haigusteni valja.

Vastus: Angela Anton, küünetehnik, Mereneid koolituskeskuse juhataja, Mereneid Salong OÜ, www.mereneid.ee

Tere! Kui saan õigesti aru, siis küüneseent arst ei diagnoosinud? Samuti ka ravi ei määranud?
Põhimõtteliselt võivad ka kunstküüned selliseid probleeme tekitada, siin on põhjuseid palju. Esimene suurem põhjus võib olla, et on kantud liiga pikki küüsi, teiseks, et materjal võis liiga tugev olla, sellisel küünel oleks tulnud kasutada elastsemat geeli. Põhjuseks võib olla ka küünealuste nahkade mehhaaniline kahjustamine (näiteks küünepuuriga). Lisaks eelnevale võib põhjuseks olla ka hoopis allergia. Kuna ka varbaküüntele on mure edasi kandunud, siis ühe variandina võib see olla tõesti allergia küünetoodete vastu. Igal juhul on selge see, et kunstküüned tuleb kindlasti praegu eemaldada, sest selline probleem ise ei lahene. Apteekides peaks olema toetavaid lokaalseid ravimeid, mis aitavad küünel kiiremini tagasi kasvada. Küüsi tuleb õlitada mitu korda päevas ja soovitavalt looduslike õlidega, et vältida erinevate keemiliste ainete kooslusest tingitud allergiat. Küüned tuleks hetkel hoida võimalikult lühikesed, et vältida survet küüntele ning küüsi ei tohiks kasutada "töövahendina", nendega ei tohiks hetkel midagi kraapida ega kangutada.
Loodan siiralt, et leiad abi ja küüned paranevad. Kunstküüsi võib uuesti proovida alles siis kui küüned on täiesti terved ja soovitav alustada elastsemate geelidega ja lühemate küüntega.