Kahjurite tõrje


Küsimus: Umbes 1,5 cm pikkused tõugud puitlae ja laeplaatide vahel!22.07.2011

Elan majas, mis on ehitatud 1957. aastal. Sel suvel hakkasime ehitama pööningule suvetuba, seni oli see kasutusel panipaigana. Maja on täis puukoid, sest põrandate talad olid üles võttes päris pulbrid. Ka mööbel, mis jäi majja eelmisest perenaisest on täis puukoi kahjustusi. Ma pole varem sellele erilist tähelepanu pööranud, sest vana mööbel on ilus ja puukoist vabaneda on ju peaaegu võimatu sellise vanusega majas ja mööblis. Nüüd umbes kolm päeva tagasi kuulsin üleval laes mingit imelikku praksuvat häält. Kuna sai just üleval tööd tehtud, jooksin pööningule. Tekkis selline tunne, et see on puidu praksumine tules. Pööningul polnud midagi ja praksuv hääl jätkus. Ronisin päris lae alla ja avastasin vahtpolüstüroolplaatide ja vana puitlae vahel kaks auku. Kuna see imelik hääl tuli just nende aukude kohalt, lasin nendesse aukudesse Raid mürki. Üsna kohe pudenes august välja tõuk, umbes cm pikkune, pruuni peaga, nagu lõõts, valkjas. See oli eile. Täna kõik jätkus... lasin uuesti Raidi aukudesse ja nüüd on mul purgis viis tõuku. Arvan, et neid on seal veel, sest sagin läks väga suureks. Uurisin internetist puidu- ja majakahjurite kohta ja arvan, et tegu on majasiku tõukudega. Palun öelge, mida teha. Maja on vana, seda puidukahjuritest puhastada pole ilmselt võimalik, kuid elada hirmuga, et öösel kukuvad voodisse mingid tõugud....??? Olen niigi halva unega, vähemalt praegu otsin voodile teise koha. Usun, et nii vanas majas, kus puidukahjustused on silmaga näha ka uksepiitades, pean leppima või mujale kolima... kahju. Tõrjet teha kogu palkmajas...seda pole võimalik ja ilmselt ei suuda ma seda ka kinni maksta. Pööningu ehitus ajas kahjurid liikvele, seni olen ju nendega koos rahulikult elanud.

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Kuna vastne elutseb puidu sees, siis Teil ei ole põhjust karta, et nad lihtsalt niisama tulevad sealt välja ja kukuvad voodisse.
Kindlasti peaksite tegelema puidukahjurite tõrjumisega, kuna nende rünnak võib Teie kodu konstruktsioonidele tekitada tõsist kahju.
Parim vahend nendest vabanemiseks on „Woodworm“, mis pakub täielikku kaitset puidule ja mööblile, mida on kahjustanud erinevate puidukahjurite, muuhulgas harilik puukoi/toonesepp, mööbli toonesepp, majasikk, ründed. Toote koostis võimaldab sel imbuda sügavale puidu sisse. Tõrjevahend säilitab oma aktiivsuse, tagades sel moel pikaajalise kaitse uute rünnete eest.
Soovi korral on võimalik toodet osta meie kontorist, täpsema info saamiseks helistage tel. 6501860