Kahjurite tõrje


Küsimus: Mida ette võtta, kui kevade ja soojade ilmadega on maja uimaseid kärbseid paksult täis?29.03.2016

Tere,
Oleme seisnud silmitsi juba mitme aasta vältel probleemiga, kus kärbseid on meeletult palju. Elame puitkarkass-majas. Maja soojenedes kas kütmisel üle keskmise või päikeseliste ilmadega on paljud ruumid koheselt täis uimaseid kärbseid, kellest paljud surevad ja tulevad uued. Tegemist ei ole harilike kärbestega vaid natuke suuremate (samas väiksematega kui porikärbsed) uimaste kärbestega, kes lendavad juustesse, silma, toidu sisse, kappidesse. Puhastame tube mitmel korral päevas surnud ja elavatest kärbestest, kuid mõne tunni möödudes on neid jälle väga palju. Väljas on neid samuti maja seintel, akende all, välisukse juures. Surnud kärbseid on terass ja maja välistrepp täis. Jutt on sadadest kärbestest. Talvisel ajal on neid muidugi kõige vähem, kuid kui on väga päikeseline ilm siis ikkagi neid palju.
Palume Teil nõu antud probleemile.

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Ilmselt on Teie maja lähedal kärbestele soodne elukeskkond.
Arvukal hulgal kärbseid elab lindlate ja lautade ümbruses, kus nad saavad toituda lindude ja loomade väljaheidetel. Kodude ümbruses saavad kärbsed kasutada toiduallikatena prügi- ja kõdunevaid muruhunnikuid.
Insektitsiidid on kärbestele mürgised, kuid pakuvad probleemile vaid ajutist lahendust.
Toakärbeste takistamiseks siseruumidesse tuleb hoida uksed, aknad ja ventilatsiooniavad kinni. Muud sisenemisavad katta võrkudega või sulgeda tihenditega.
Kui kodus on palju kärbseid, siis on mõistlik välja selgitada probleemi põhjus, kriitilise pilguga üle vaadata maja lähiümbrus, et likvideerida kärbeste võimalikud paljunemiskohad.