Kahjurite tõrje


Küsimus: Kuidas toimub lutikate tõrje?25.08.2011

Millist tegevusplaani lutikate tõrjes pakkub Teie OÜ Rentokil. Süsteemsus, ajavahemik, kasutavad preparaadid, tõhusus? Kes määrab tõrje sagedust? Milline on garantii? Kui kaua tõrje peaks kestma, et sellest ka abi oleks?

Vastus: Liilika Pukk, teenindusjuht, Rentokil OÜ, www.rentokil.ee

Voodilutikas on inimese verd imev parasiit. Viimase 5-10 aasta jooksul on voodilutikate esinemise sagedus maailmas kasvanud. Selle põhjuseks peetakse inimeste rändamiste sagenemist mõnede tõhusate mürkide (DDT) fosfororgaanilised ühendid ärakeelamist. Ja osalt ka inimeste teadlikkuse vähenemist.
Et voodilutikas toitub inimese verest (ka soojavereliste loomade), siis pesitsevad nad magamiskohtade läheduses: voodite karkassi pragudes, madratsite õmbluste vahel, tapeedi äärte, piltide all ja lemmikloomade pesapaikades. Sinna lähevad nad päevaks peitu ning sealt tulevad nad öösel magava inimese verd imema.
Voodilutikad levivad erinevatele korrustele juhtme- ja ventilatsioonikanalite kaudu, mööbli, voodivarustuse abil ja ka reisides on neid võimalik transportida riietega või kotis koju tuua.
Voodilutikatest lahtisaamiseks tuleb kõigepealt kindlaks teha nende pesitsemise paigad ja võimalikud sissetungi teed. Pesitsuspaigad pritsitakse üle pikaajalise järelmõjuga putukamürgiga. Lutikatega kokkupuutunud voodiriided, ihupesu, vaibad jms pestakse kuuma veega ning triigitakse üle.
Tavaliselt soovitame teha 2 kuni 3 tõrjet umbes 7 kuni 10 päevaste vahedega.
Kahjuks putukate tõrjele ei saa garantiid anda.
Eriti raske on võitlus lutikatega kortermajades, sest seal võib see probleem olla palju laialdasem, nad ei pruugi olla ainult teie korteris.